- Cele trei ţări cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, în a doua jumătate a anului 2023, au fost Ungaria, Croaţia şi România.
- Pentru economie, consumatorii noncasnici, România s-a situat pe locurile 3-4 cu cel mai mic preț.
- În al doilea semestru din 2023, preţul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut până la 28,5 euro pentru 100 kWh.
Românii plătesc printre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la energie electrică şi gaze naturale, potrivit Eurostat, o nouă confirmare a faptului că schema de sprijin a consumatorilor funcţionează, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Conform datelor publicate joi de Oficiul de statistică al Uniunii Europene, citate într-un comunicat al Ministerului Energiei, preţul gazelor naturale pentru gospodăriile din România (0,0563 euro/kWh) a fost al treilea cel mai mic preţ din UE şi la jumătate faţă de preţul mediu înregistrat la nivelul Uniunii (0,1125 euro/kWh). Totodată, la energie electrică, preţul plătit în România (0,1782 euro/kWh) a fost al cincilea cel mai mic preţ din UE şi mult sub media europeană (0,2847 euro/kWh).
Cele trei ţări cu cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, în a doua jumătate a anului 2023, au fost Ungaria, Croaţia şi România. Pentru economie, consumatorii noncasnici, România s-a situat pe locurile 3-4 cu cel mai mic preţ, în funcţie de anumite segmente de consum. Pentru gospodăriile din UE, preţurile la energie electrică în a doua jumătate a anului 2023 au fost cele mai mici în Ungaria, Bulgaria, Malta, Croaţia şi România.
Conform acestor date, în al doilea semestru din 2023, preţul mediu la electricitate pentru consumatorii casnici din UE a scăzut până la 28,5 euro pentru 100 kWh, comparativ cu 29,4 euro pentru 100 kWh în prima jumătate a anului trecut.
Citește și