• Platformele video YouTube, TikTok și Twitch sunt pline de așa-numiții sleep streameri”.
  • Pentru telespectatori, sleep stream-urile le pot oferi un sentiment de comunitate – cineva cu care să adoarmă – precum și o sursă de divertisment.
  • În loc să plătească streamerii pentru a dormi, spectatorii plătesc pentru a-i ține treji pe streameri.

Platformele video YouTube, TikTok și Twitch sunt pline de așa-numiții sleep streameri”, care transmit imagini în direct cu ei înșiși sub pătură, informează BBC. Kai Cenat – care a fost recent acuzat de incitare la revoltă în SUA – se află în centrul acestui fenomen. Estimările sugerează că a câștigat zeci de mii de dolari dormind în timpul unui stream non-stop de o lună în martie. Amouranth, unul dintre cei mai cunoscuți streameri din lume, a afirmat în iunie, în cadrul podcastului The Iced Coffee Hour, că poate câștiga până la 15.000 de dolari dintr-un stream de somn.

Pentru telespectatori, sleep stream-urile le pot oferi un sentiment de comunitate – cineva cu care să adoarmă – precum și o sursă de divertisment. Ideea ar putea părea bizară, dar nu este complet nouă – la începutul anilor 2000, reality show-ul Big Brother a devenit unul dintre cele mai urmărite emisiuni din lume – iar posibilitatea de a urmări colegii de casă dormind toată noaptea în transmisiunile live de 24 de ore care însoțeau emisiunea a devenit un succes online surprinzător. În 2004, National Portrait Gallery a prezentat un videoclip de o oră cu fotbalistul David Beckham dormind.

Dacă dormi, câștigi

Au început să apară și alte forme de fluxuri de somn. În loc să plătească streamerii pentru a dormi, spectatorii plătesc pentru a-i ține treji pe streameri. Prin donarea de bani, oamenii pot declanșa zgomote puternice, alerte, lumini pâlpâitoare sau pot face să se întâmple lucruri într-o cameră pentru a deranja streamerul din siesta sa.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Aceste videoclipuri sunt ca un joc video live-action, în care streamerul încearcă pur și simplu să adoarmă, iar jucătorii – sau spectatorii – fac tot ce pot pentru a-l trezi. Tendința a început pe TikTok și prezintă sleepfluenceri” precum Jakey Boehm și Stanley – alias StanleyMov – care spune că face din stream-urile sale ocazionale de somn suficient de mult pentru a-și plăti chiria.

Telespectatorii vor plăti mult pentru acest privilegiu. De exemplu, pentru 95 de dolari, telespectatorii pot plăti pentru a-i da lui StanleyMov un șoc electric prin intermediul unei brățări pe care o poartă: De obicei, atunci când fac transmisiuni în somn, o fac pentru a face videoclipuri pe YouTube și pentru a face conținut după aceea, așa că pentru mine a fi electrocutat este practic doar conținut pentru canalul YouTube”, a declarat el pentru BBC.

Nu știu dacă este ca și cum ar fi instinctele noastre primare, dar unora chiar le place să vadă alți oameni suferind sau alți oameni fiind răniți, dacă are sens”.

Poate însemna bani buni – dar asta înseamnă că este o idee bună?

Dr. Lindsay Browning, expert în somn și autor al cărții de auto-ajutorare Navigating Sleeplessness”, a declarat pentru BBC că există două școli de gândire. Știința arată că un somn bun în mod regulat în fiecare noapte are o multitudine uriașă de beneficii”, a spus ea.

Cu toate acestea, viața reală nu funcționează așa. Ce se întâmplă cu părinții ai căror copii se îmbolnăvesc? Există 100 de motive pentru care nu dormim bine noaptea. Slujba mea în mod special este de a lucra cu oameni care au insomnie, în cazul în care vor să doarmă, dar creierul lor nu îi lasă, iar o parte din vindecarea insomniei este de a reduce factorul de teamă că, de fapt, o noapte de somn slab nu este sfârșitul lumii.”

Ea a spus că, la prima vedere, nu este o idee bună”, dar este ca și cum te-ai îmbăta într-o vineri – nu este grozav, știm cu toții asta, dar, din nou, te distrezi cu prietenii tăi și nu este sfârșitul lumii”. Dr. Browning a adăugat: Aș spune că, dacă pui asta în categoria să o faci o dată la două, trei săptămâni pentru a câștiga o grămadă de bani, atunci de ce nu?”.

Citește și