• Estimările recente îi dau tabloului lui Leonardo da Vinci, „Mona Lisa”, o valoare de 834 de milioane de dolari.
  • Interchange al lui Willem de Kooning a fost vândut în 2015 pentru suma de 300 de milioane de dolari.
  • Salvator Mundi s-a vândut la o licitație Christie’s din New York în 2017 pentru 450 de milioane de dolari.

Evaluarea unei opere de artă poate fi o afacere dificilă, deoarece prețurile pot fluctua puternic în funcție de tendințele pieței. Dar, există un număr de artiști a căror valoarea rămâne constantă și incontestabilă.

Care este cel mai scump tablou din lume?

Nimeni alta decât renumita „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci,1503, care aparține colecției Muzeului Luvru din Paris din 1804. Estimările recente, luând în considerare inflația, îi dă picturii o valoare aproximativă de 834 milioane dolari.

Totuși tabloul vedetă care atrage mii de turiști în fiecare an aparține poporului francez prin lege, ceea ce ar face extrem de dificil ca tabloul să fie vândut vreodată, dar și să îi pui o valoare exactă.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

Cu toate acestea, când „Mona Lisa” a fost asigurată în 1962, valoarea sa a fost plasată la 100 de milioane de dolari. Dar în 2020,antreprenorul francez Stephane Distinguin a susținea că Franța ar putea vinde Mona Lisa pentru a ajuta țara să se recupereze de impactul catastrofal al pandemiei. El a estimat că valoarea la 50 de miliarde de dolari, având în vedere suma veniturilor pe care le aduce către ţară prin turism.

În schimb, „Salvator Mundi” a lui Leonardo da Vinci din 1490-1500 s-a vândut la o licitație Christie’s din New York în 2017 pentru 450 de milioane de dolari. Unul dintre motivele valorii sale mari s-a datorat dispariției picturii timp de 200 de ani, înainte de a fi redescoperită în 2005, grav deteriorată.
Cei doi dealeri din New York care au găsit tabloul au plătit 1.175 de dolari la o licitație de artă din New Orleans, înainte de a o duce la renumita restauratoare de artă, Dianne Modestini. Ea a fost cea care a putut să recunoască, după ce a îndepărtat murdăria de sute de ani, că era probabil pictată de Leonardo.
Pictura a fost achiziționată de Prințul Moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman Al Saud. În ciuda faimei sale, pictura nu a fost încă expusă în nicio colecție de muzeu, deși zvonurile sugerează că este probabil să fie expusă la Luvru Abu Dhabi.

Cine se mai află pe podium?

Mergând înainte în istoria artei, al treilea cel mai valoros tablou din toate timpurile s-ar putea să te surprindă, fiind o capodopera expresionistă abstractă a pictorului școlii din New York Willem de Kooning. În septembrie 2015, tabloul lui De Kooning, intitulat „Interchange” a fost vândut pentru suma incredibilă de 300 de milioane de dolari, făcând-o cea mai valoroasă operă de artă modernă din lume. Tabloul este în prezent împrumutat de la Institutul de Artă din Chicago, așa că încă te poți bucura de stilului matur, expresionist al lui De Kooning.
Iar al patrulea pe listă este tabloul părintelui artei moderne, Paul Cezanne, „The Card Players”. Acesta a realizat patru versiuni diferite ale The Card Players, dintre care trei sunt plasate în colecții importante ale muzeelor ​​publice. Această versiune specială a fost achiziționată în 2011 de Familia Regală a Qatarului pentru 288 de milioane de dolari.

Citește și