- Gigantul imobiliar chinez Evergrande și-a cerut insolvența în SUA. Măsura vizează protejarea activelor americane ale companiei, în timp ce este făcut un plan de restructurare a datoriilor.
- Evergrande a anunțat în luna iulie pierderi de 113 miliarde de dolari pentru anii 2021 și 2022.
- Confruntați cu un număr de procese în creștere din partea clienților care refuză să își mai plătească creditele, dezvoltatorii chinezi au mari dificultăți în a-și finaliza proiectele.
- La începutul săptămânii, grupul de automobile NWTN din Dubai a anunțat că va investi 500 de milioane de dolari în Evergrande, în schimbul a 28% din acțiunile grupului de mașini electrice.
Gigantul imobiliar chinez Evergrande și-a cerut insolvența în SUA. Măsura vizează protejarea activelor americane ale companiei, în timp ce este făcut un plan de restructurare a datoriilor. Va fi folosit ”Capitolul 15” din procedura de faliment americană, care prevede gestionarea cazurilor de insolvență care implică mai multe țări. Evergrande a anunțat în luna iulie pierderi de 113 miliarde de dolari pentru anii 2021 și 2022.
Conglomeratul privat Evergrande a început să aibă dificultăți în 2021, după ce autoritățile chineze au întărit controalele în sectorul imobiliar. Datoria companiei era atunci de 300 de miliarde de dolari, scrie Le Monde.
Compania a devenit rapid simbolul crizei sectorului privat imobiliar din China. Confruntați cu un număr de procese în creștere din partea clienților care refuză să își mai plătească creditele, dezvoltatorii au mari dificultăți în a-și finaliza proiectele.
Evergrande are mai mult de 1.300 de proiecte imobiliare, în peste 280 de orașe. Are și afaceri care nu țin de imobiliare în domeniul mașinilor electrice, în sănătate și deține un parc tematic de business.
La începutul anului, compania a anunțat planul de restructurare a datoriilor, cel mai mare înregistrat de China vreodată. Dezvoltatorul le-a propus creanțierilor să schimbe datoria contra noi obligațiuni și o participație la unul dintre business-urile conexe, printre care și divizia de vehicule electrice.
Potrivit planului, Evergrande se va întoarce la operațiunile normale în decurs de trei ani, dar va avea nevoie de finanțare suplimentară, de până la 44 de miliarde de dolari, scrie CNN. La începutul săptămânii, grupul de automobile NWTN din Dubai a anunțat că va investi 500 de milioane de dolari în schimbul a 28% din acțiunile grupului de mașini electrice.
Sectorul imobiliar din China a fost mult timp unul dintre motoarele de creștere ale celei de-a doua economii a lumii, contribuind la 30% din PIB-ul țării. Problemele care au început în 2021 la Evergrande au creat o undă de șoc pe piață. Grupurile Kasia, Fantasia și Shimao Group au intrat în imposibilitatea de a-și plăti datoriile. Recent, un alt gigant imobiliar chinez, Country Garden, a anunțat că ia în considerare adoptarea unpr măsuri de management al datoriilor, ceea ce a dus la zvonuri despre o posibilă pregătire a restructurare a acestora, mai scrie CNN.
Citește și