Bătălia dintre micii traderi şi fondurile speculative care a zguduit pieţele bursiere din SUA şi Europa s-a mutat joi în Asia, cu creşteri ale mai multor companii australiene pe scăderea cărora pariau mai multe instituţii financiare, relatează Reuters.

În Europa, unde tendinţa a dus deja la un salt al valorii companiei de tehnologie finlandeză Nokia Oyj, acţiunile din lanţul de jocuri video din centrul acţiunii, GameStop, au scăzut cu 16%.

Această mişcare este aproximativ în concordanţă cu o cădere peste noapte în New York şi schimbările pieţei instrumentelor derivate, sugerând o pauză într-un raliu dramatic care a văzut acţiunile GameStop sărind cu până la 1.700% în două săptămâni, situaţie care a generat pierderi de miliarde investitorilor careau mizat pe scăderea valorii acţiunilor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Conduse de o armată de investitori mici, individuali, care lucrează prin aplicaţii de brokeraj online precum Robinhood.com şi discută pe forumuri anonime, creşterile bursiere au atras joi mai multe cereri de investigaţii din partea unor analişti şi comentatori.

Frenezia ridică tot felul de întrebări cu privire la posibila manipulare a pieţei”, a spus Michael Hewson, analist şef de piaţă la brokerul de retail CMC Markets UK. „Este deja ilegal ca instituţiile să se coordoneze într-o manieră precum cea actuală pentru mişcarea preţurilor acestor acţiuni, ridicând întrebări cu privire la legalitatea a ceea ce se întâmplă în prezent chiar acum pe aceste forumuri”.

Subredditul care a scos Wall Street din minţi s-a oprit, provocând o nouă frenezie

În Statele Unite, subredditul WallStreetBets, considerat că a alimentat creşterile, şi-a închis porţile pentru scurt timp, miercuri, pe măsură ce numărul memrilor a depăşit 4 milioane. Reddit a declarat miercuri că nu a fost contactat de autorităţi în legătură cu situaţia.

Ne confruntăm cu dificultăţi tehnice bazate la o scară fără precedent ca urmare a creşterii interesului”, a spus un mesaj pe WallStreetBets, adăugând că aplicarea regulilor forumului şi a politicii de conţinut a Reddit a devenit din ce în ce mai dificilă. „WSB se va întoarce”, au adăugat moderatorii.

Acţiunile australieneWebjet, Tassal Group, Inghams Group Ltd şi InvoCare au crescut joi, în timp ce indicele de referinţă ASX 200 al bursei din Sydney a scăzut cu 2%.

Editorul britanic Pearson, producătorul de medicamente Evotec şi firma de proprietăţi comerciale Unibail-Rodamco, toţi mari câştigători în ultima săptămână, au scăzut în primele tranzacţii.

Acţiunile listate în SUA ale GameStop au oscilat între câştiguri şi pierderi mici în premarket, în timp ce AMC, BlackBerry şi Nokia au scăzut cu peste 14% după ce au înregistrat câştiguri puternice în această săptămână.

Războiul a început săptămâna trecută, când Andrew Left de la Citron Capital a pariat împotriva GameStop. O sumedenie de mici traderi au pariat invers şi i s-au opus, iar Left a spus miercuri că a abandonat pariul.

Privit de profesioniştii de pe piaţă drept „bani stupizi”, grupul de traderi, unii dintre ei foşti bancheri care lucrează individual, au devenit un segment din ce în ce mai puternic al lumii financiare.

Caracterul unic al pieţelor bursiere din ultimul deceniu, alimentat de un flux constant de bani nou-creaţi de băncile centrale majore, au făcut, de asemenea, mai puţin riscante pariurile pe creşterea acţiunilor.

Autoritatea de reglementare din statul Massachusetts, William Galvin, a solicitat NYSE să suspende tranzacţionarea GameStop timp de 30 de zile pentru calmare.