• Blue Origin” a fost aleasă să trimită astronauți pe suprafața lunii pentru prima dată în jumătate de secol.
  • NASA a desemnat firma lui Jeff Bezos ca fiind a doua companie care va construi un modul de aterizare pe Lună, în cadrul programului Artemis.
  • Obiectivul este întoarcerea astronauților pe Lună pentru prima dată în 50 de ani.

Agenția NASA a selectat compania lui Jeff Bezos, „Blue Origin” pentru a construi o navă spațială care va trimite astronauți pe, dar și dinspre suprafața Lunii. Contractul este evaluat la aproximativ 3,4 miliarde de dolari, scrie Al Jazeera.

Într-un comunicat de presă transmis vineri, NASA a precizat că firma va proiecta, testa și dezvolta un „lander” în cadrul programului „Artemis”, inițiativa de explorare lunară a agenției. „Vrem mai multă competiție, vrem două navete de aterizare”, a declarat Bill Nelson, administratorul Nasa, la un eveniment organizat vineri la Washington.

Este cel mai mare contract încheiat vreodată pentru „Blue Origin”. Fondatorul Amazon a investit miliarde de dolari în această companie pentru a concura cu „SpaceX” și alte asociații de rang înalt.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Blue Moon” a făcut presiuni asupra NASA pentru un al doilea contract. Scopul a fost construirea unui modul de aterizare pe Lună, pentru promovarea concurenței comerciale, dar și pentru a se asigura că agenția are o cursă de rezervă spre Lună. La începutul anului 2022, NASA a anunțat programul pentru un al doilea contract, mai precis, dezvoltarea unui lander. Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat la acea vreme: „Am promis competiție, așa că iat-o”.

„Blue Origin” și-a desemnat deja partenerii pentru modulul de aterizare pe Lună: Lockheed Martin, Boeing, firma de software pentru nave spațiale Draper și firma de robotică Astrobotic, Northrop Grumman, care a fost anterior un partener cheie în oferta nereușită a Blue Origin pentru Luna Albastră în 2021, a schimbat echipele pentru a se alătura fostului său rival Dynetics.

Planul NASA de lansare a mai multor nave spațiale pentru misiunile Artemis implică trimiterea astronauților spre Lună la bordul capsulei Orion, construită de Lockheed. Aceasta se va propulsa în spațiu cu un modul de aterizare lunară, care va transporta echipajul pe restul drumului până la suprafața Lunii.

Agenția spațială americană a atribuit primul contract companiei SpaceX a lui Elon Musk în 2021, într-o afacere de 3 miliarde de dolari, contestată la vremea respectivă de Bezos.

Citește și: