• Mii de pompieri și personal de sprijin din Canada și SUA au venit în zonă pentru a lupta împotriva flăcărilor neîncetate.
  • Vineri, în Alberta mai erau 93 de incendii active, iar experții spun că nu se întrevede sfârșitul.
  • Primele date sugerează că acest sezon de incendii de vegetație ar putea fi unul dintre cele mai grave din istorie.

Provincia Alberta, din Canada, în care locuiesc peste patru milioane de oameni, se află în stare de urgență, în timp ce aproape 100 de incendii de vegetație ard, zeci dintre ele scăpate de sub control. De la declararea primei stări de urgență la nivel local, la 4 mai, au ars peste 782.000 de hectare de teren – 1,9 milioane de terenuri de fotbal american sau peste 5.000 de kilometri pătrați -, au declarat oficialii locali, scrie BBC.

Mii de pompieri și personal de sprijin din Canada și SUA au venit în zonă pentru a lupta împotriva flăcărilor neîncetate. Cu toate acestea, vineri, la ora 12:00, în Alberta mai erau 93 de incendii active, iar experții spun că nu se întrevede sfârșitul. Primele date sugerează că acest sezon de incendii de vegetație ar putea fi unul dintre cele mai grave din istorie.

De ce este situația atât de gravă?

Incendiile de vegetație din Alberta sunt tipice în luna mai, a declarat Terri Lang, meteorolog la Environment and Climate Change Canada. În timpul primăverii, zăpada începe să se topească, expunând crengile, ramurile și frunzele moarte de dedesubt. Experții se referă la acest lucru drept combustibil”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Temperaturile calde și condițiile de uscăciune cresc inflamabilitatea combustibilului. Anul acesta, Alberta a fost supusă atât unei călduri record, cât și unor precipitații sub medie.

Acest lucru a exacerbat întreaga situație”, a declarat Lang. De la jumătatea lunii februarie până la jumătatea lunii mai, cea mai mare parte a centrului și nordului Alberta a primit anul acesta cu 50% mai puține precipitații decât media tipică de 90 de zile în aceeași perioadă, a spus dna Lang, și cu 75-100% mai puțin în unele părți ale zonei.

Între timp, temperaturile medii au fost cu 3-6C mai ridicate, a spus ea. Recordurile de căldură în Alberta au fost depășite de 158 de ori numai în perioada 1-15 mai, a spus Lang.

Este alarmant. Am mai văzut evenimente similare, dar nu atât de devreme în an”, a spus ea. Cantitatea de fum emanată de aceste incendii este de necrezut. Acoperă aproape tot vestul Canadei. Și asta are efecte și asupra oamenilor”.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din Canada

Până la 16 mai, 19.576 de persoane au fost nevoite să își evacueze locuințele din Alberta, au anunțat autoritățile. De atunci, numărul celor evacuați a scăzut la 10.523.

Suntem abia la jumătatea lunii mai”, a declarat Josee St-Onge, un ofițer de informații din cadrul Alberta Wildfire. Sezonul nostru de incendii de pădure durează de obicei până în toamnă”.

Cele 782.000 de hectare care au ars deja sunt de aproape șapte ori mai mari decât media pe cinci ani pentru aceeași perioadă, a spus ea, care este de 123.000 de hectare.

Ceea ce este neobișnuit și face ca situația să fie mai dificilă este că, în loc să vedem un singur mare incendiu într-o anumită parte, vedem o mulțime de incendii răspândite pe întreg teritoriul”, a spus St-Onge. Va fi mult de lucru pentru a aduce aceste incendii sub control”.

Citește și: