• Peste 5 milioane de români au plecat în Vest.
  • România se confruntă cu o criză a forței de muncă.
  • În fiecare an, 100.000 de străini, în principal asiatici, se instalează în România.

Peste 5 milioane de români și-au părăsit tara în căutarea unei vieți mai bune în Europa de Vest, scrie cotidianul francez Le Monde. Pe 21 august, Federația Asociațiilor Românilor din Europa (Fadere) a lansat un apel urgent către guvern, cerând măsuri imediate pentru stoparea acestei scurgeri demografice.

Calitatea proastă a serviciilor publice, corupția birocratică, lipsa infrastructurii rutiere și un sistem de sănătate învechit sunt tot atâția factori care îi împing pe români să-și părăsească țara, spune cotidianul francez Le Monde. Un sfert din populația României a migrat spre în Europa de Vest. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, mulți dintre acești migranți au optat pentru țări latine. Italia a primit 1.137.000 de români, Spania are 1.087.000 și Marea Britanie 950.000. Urmează Germania cu 826.000, iar Franța este pe locul zece, cu 106.000 de români. Această sumă este înșelătoare deoarece în Franța statisticile etnice sunt interzise, iar numărul românilor este cel puțin de nivelul celor din alte state latine.

Cât de afectată este economia României din cauza acestui exod ?

Le Monde spune că România se confruntă cu o criză de forță de muncă. În 2022, a atras investiții străine de peste 10 miliarde de euro. Războiul din Ucraina determinat multe companii occidentale să se relocheze în România și Polonia. Deși acest aflux de capital a îmbunătățit indicatorii economici, găsirea forței de muncă rămâne o provocare majoră pentru investitori.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G

În fiecare an, România acordă 100.000 de permise de muncă solicitanților din afara UE, majoritatea din țări asiatice. În timp ce generația de români din anii 1990 avea 800.000 de copii, astăzi acest număr este de doar 180.000. Imigrația nu se limitează la asiatici și africani. Mulți antreprenori din Europa de Vest, în special Franța, caută oportunități pe o piață în plină expansiune.

Citește și: