• Ministrul de finanțe Marcel Boloș spune că va fi nevoie de 7 ani ca bugetul României să ajungă la deficitul bugetar de 3% din PIB.
  • România a încheiat 2023 cu un deficit bugetar de 5,7% din PIB, mult peste ținta asumată la început de an.
  • Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, spune că nu putem reduce acest deficit decât dacă reducem cheltuielile bugetare.

Ministrul de finanțe Marcel Boloș spune că va fi nevoie de 7 ani ca bugetul României să ajungă la deficitul bugetar de 3% din PIB, limita asumată prin tratatele europene. România a încheiat 2023 cu un deficit bugetar de 5,7% din PIB, mult peste ținta asumată la început de an, de 4,4% din PIB. Deficitul programat pentru 2024 este de 5% din PIB.

Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar, spune că nu putem reduce acest deficit decât dacă reducem cheltuielile bugetare.

„Cealaltă variantă este de a mări taxele și impozitele, ceea ce cred că se va întâmpla în 2025. Marcel Ciolacu a făcut un pas la finalul anului trecut, începutul acestui an prin mărirea unor taxe și impozite sau introducerea altor noi și în mod cert, după alegerile din acest an, în 2025 vor urma alte taxe și impozite.

Recomandări

CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
TRUMP ÎL ACUZĂ PE BIDEN
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

În continuare, datoria României este la un nivel rezonabil, de 50% din PIB, deci mai avem spațiu ca să creștem și bineînțeles, putem să plătim această datorie”, spune Cristian Hostiuc.

Citește și