• AI-ul propulsează Microsoft la o valoare de piață de 2,9 miliarde de dolari.
  • Microsoft a depășit joi Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume.
  • Investitorii sunt atrași de companiile care mizează pe AI-ul generative.

Apple riscă să rateze trenul Inteligenței Artificiale și asta se vede la cotațiile de la bursă. Rivalul istoric al celor din Cupertino, Microsoft a trecut pe primul loc joia trecută, pentru scurt timp. Deși lupta este în continuare strânsă, apetitul investitorilor pentru AI propulsează valoarea companiei Microsoft.

Cine câștigă în această bătălie a giganților din tech?

Apple este în continuare pe culme la bursă, dar Microsoft îi dispută zilnic poziția, ca și cum ar fi vorba de o cursă de Formula 1. Joi, bursa a propulsat Microsoft în fața companiei condusă de Tim Cook, după ce acțiunile gigantului de software au crescut cu 1 procent.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI

Până la amiază, la New York, Apple a recuperat primul loc, deoarece piața globală a coborât și la încheierea tranzacționării în New York, Apple a rămas în avans la 2,89 de trilioane de dolari, comparativ cu 2,86 de trilioane de dolari ale Microsoft. Tendința se vede însă foarte clar în ultimul an. Apple scade, iar Microsoft crește.

Cum se explică această răsturnare chiar și pentru scurt timp?

Intelgența Artificială este răspunsul foarte evident. Investitorii sunt fermecați de posibilitatea AI-ului generativ și Microsoft este principalul finanțator al OpenAI, startuoul care a creat ChatGPT. În timp ce Apple a rămas în urma trendului pentru AI, pe lângă problemele pe care compania le are cu vânzările la noul Iphone, mai ales în China, unde tocmai face reduceri ca să concureze pe piața de acolo.

Aceasta revenire a Microsoft, după anii de pandemie, când a mai fost în top datorită soluțiilor cloud pe care le oferă, se justifică prin investiția uriașă făcută în OpenAI. Așa cum se vede de la începutul anului, ca 2024 va fi anul in care AI-ul va marca directia marilor companii, iar Apple trebuie să apară cât mai repede în această cursă.

Citește și