• „Boala X” este considerată o prioritate pentru campania de conștientizare a OMS, alături de virusul Covid-19, Ebola și Zika.
  • Boala X a fost adăugată pe listă în 2018, deoarece OMS a căutat să deschidă discuții despre abordarea unei pandemii globale în viitor.
  • OMS a acordat prioritate cercetării și dezvoltării într-un context de urgență pentru toate aceste boli.

Într-o sesiune intitulată „Pregătirea pentru boala X”, un panel condus de șeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, va vorbi despre „eforturile noi necesare pentru a pregăti sistemele de sănătate pentru multiplele provocări care urmează” dacă vrem să fim pregătiți pentru o situație mult mai mortal, scrie Independent.

OMS clasifică Boala X drept boală prioritară în campaniile sale de conștientizare, alături de Covid-19, virusul Ebola, virusul Zika, febra hemoragică Crimeea-Congo, Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (Mers-CoV) și Sindromul respirator acut sever (Sars).

Boala X a fost adăugată pe listă în 2018, deoarece OMS a căutat să deschidă discuții despre abordarea unei pandemii globale în viitor.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
DISNEY SI WARNER SE ALIAZĂ
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
SE RĂCEȘTE VREMEA

OMS a acordat prioritate cercetării și dezvoltării într-un context de urgență pentru toate aceste boli, afirmând că planul „căută în mod explicit să permită pregătirea timpurie pentru cercetare și dezvoltare [cercetare și dezvoltare] transversală, care este, de asemenea, relevantă pentru o Boală X necunoscută”.

„La nivel mondial, numărul potențialilor agenți patogeni este foarte mare, în timp ce resursele pentru cercetarea și dezvoltarea bolilor (R&D) sunt limitate”, a declarat anterior OMS într-un comunicat.

Alături de doctorul Tedros, sesiunea de miercuri va avea ca parte ministrul brazilian al sănătății, Nisia Trindade Lima, președintele consiliului de administrație al gigantului farmaceutic AstraZeneca, Michel Demaré, CEO-ul Royal Philips, Roy Jakobs, și vicepreședintele executiv al lanțului de spitale indian Apollo, Preetha Reddy.

Citește și