• Oamenii de ştiinţă au descoperit că dopamina este cheia care menţine vie dragostea şi dorinţa pentru un partener.
  • Autorii studiului consideră că aceste descoperiri ar putea avea implicaţii importante pentru persoanele care au dificultăţi în a forma relaţii sau pentru cei care se luptă să depăşească o pierdere.
  • Descoperirea provine dintr-un studiu condus de Universitatea americană Colorado din Boulder şi publicat în jurnalul Current Biology.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că dopamina este cheia care menţine vie dragostea şi dorinţa pentru un partener. Este vorba despre acelaşi hormon ce stă în spatele poftei de dulciuri, nicotină sau cocaină, care „inundă” creierul atunci când suntem cu jumătatea noastră.

Descoperirea provine dintr-un studiu condus de Universitatea americană Colorado din Boulder şi publicat în jurnalul Current Biology, care a analizat şoarecii de câmpie, o mică rozătoare care formează legături monogame precum oamenii.

Rezultatele indică faptul că acelaşi mecanism permite, de asemenea, ca o inimă frântă să fie „vindecată”: este un fel de resetare a creierului, care resetează nivelul de dopamină legat de partenerul anterior, permiţând astfel formarea de noi legături.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Cercetătorii conduşi de Anne Pierce au observat ce se întâmplă în creierul rozătoarelor, folosind senzori minusculi cu fibră optică care monitorizează activitatea regiunii creierului care „se aprinde” la oameni atunci când îşi ţin de mână partenerii. Atât atunci când au depăşit obstacolele pentru a fi împreună, cât şi atunci când s-au mirosit reciproc, creierul rozătoarelor a fost „inundat” de dopamină, în timp ce atunci când nu era vorba de partenerul lor, ci de un şoarece de câmp la întâmplare, nivelul hormonului era semnificativ mai scăzut.

Într-un alt experiment, perechile de şoareci au fost ţinute separat timp de patru săptămâni, o eternitate în viaţa lor. Când au fost reunite, animalele s-au recunoscut reciproc, dar explozia caracteristică de dopamină aproape dispăruse: în esenţă, amprenta chimică a dorinţei a dispărut.

Ar putea fi o veste bună pentru oamenii care au suferit o despărţire dureroasă, sugerând că creierul are un mecanism înnăscut pentru a ne proteja de dragostea neîmpărtăşită. Autorii studiului consideră că aceste descoperiri ar putea avea implicaţii importante pentru persoanele care au dificultăţi în a forma relaţii sau pentru cei care se luptă să depăşească o pierdere.

Citește și