• Reducerea va varia de la o țară la alta deoarece familiile din unele națiuni sunt, de obicei, mult mai mari decât cele din altele.
  • Studiul indică o scădere generală a ratei mortalității la vârste mai mari și mai mici.
  • Trăim cu toții mai mult, în general – ceea ce înseamnă o diferență mai mare între cei mai tineri și cei mai în vârstă membri ai unei familii.

Oamenii de știință preconizează o scădere la nivel mondial a dimensiunii familiilor până la sfârșitul secolului, pe măsură ce familiile devin mai verticale” – adică mai mulți bunici și străbunici și mai puțini verișori, nepoți și nepoate. Într-un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetători, au fost folosite modele matematice, alături de înregistrările și proiecțiile existente privind populația, pentru a calcula o scădere medie a dimensiunii familiei de 35% până în 2095, scrie Science Alert.

Reducerea va varia de la o țară la alta – deoarece familiile din unele națiuni sunt, de obicei, mult mai mari decât cele din altele – dar, luată în ansamblu, echipa de cercetători spune că evidențiază modul în care rețeaua de sprijin familial se va schimba în următoarele decenii.

Ne-am întrebat cum vor afecta schimbările demografice înzestrarea rudeniei în viitor”, spune cercetătorul social Diego Alburez-Gutierrez de la Institutul Max Planck pentru cercetare demografică din Germania. Care a fost dimensiunea, structura și distribuția pe vârste a familiilor în trecut și cum vor evolua acestea în viitor?”.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Deși studiul nu aprofundează prea mult motivele care stau la baza declinului preconizat al dimensiunii familiilor, acesta indică o scădere generală a ratei mortalității la vârste mai mari și mai mici.

Pe măsură ce rata mortalității scade, aceasta poate contribui la schimbări în normele sociale, în factorii economici și în practicile de planificare familială. Această tendință duce apoi la mai puțini frați și surori în fiecare generație.

În același timp, trăim cu toții mai mult, în general – ceea ce înseamnă o diferență mai mare între cei mai tineri și cei mai în vârstă membri ai unei familii. Totuși, membrii vârstnici ai familiei nu pot oferi neapărat îngrijire și sprijin, ba chiar pot avea nevoie de ele.

Constatările noastre confirmă faptul că disponibilitatea resurselor de rudenie este în declin la nivel mondial”, spune Alburez-Gutierrez. Pe măsură ce decalajul de vârstă dintre indivizi și rudele lor se mărește, oamenii vor avea rețele de familie care nu sunt doar mai mici, ci și mai bătrâne.”

Pe măsură ce aceste resurse de rudenie” se încarcă, familiile ar putea avea nevoie de mai mult sprijin din exterior. Cercetătorii compară o femeie tipică de 65 de ani din 1950, care ar fi avut în medie 41 de rude în viață, cu o femeie tipică de 65 de ani care trăiește în 2095 – care se așteaptă să aibă doar 25 de rude în viață.

Citește și