• Cinci migranți au murit duminică după ce au încercat să ajungă în Marea Britanie.
  • Aproape 30.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii din Europa continentală spre Marea Britanie.
  • Afganii, iranienii, turcii și irakienii reprezintă majoritatea migranților.

Cinci migranți au murit, iar un al șaselea se afla în stare critică. Au încercat să ajungă în Marea Britanie din nordul Franței la temperaturi scăzute. Peste 30 de persoane au fost salvate, a precizat prefectura maritimă într-un comunicat. Decesele au fost primele decese de migranți raportate pe Canalul Mânecii în 2024, scrie Gulf Today.

Autoritățile au declarat că patru migranți au murit în timpul nopții, în timp ce al cincilea cadavru a fost găsit mai târziu pe plajă. Grupul încerca să ajungă la o navă în largul orașului-stațiune Wimereux, când barca lor mică a intrat în dificultate în jurul orei 2:00.

Separat, paza de coastă greacă a declarat duminică că a salvat 117 solicitanți de azil care navigau din Libia, arestând trei suspecți de trafic de migranți. Paza de coastă a precizat că cei 84 de bărbați, două femei și 31 de minori se aflau la bordul unei ambarcațiuni de 10 metri, ancorată într-un golf din sudul Cretei folosit de pescari.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

De-a lungul digului de la Wimereux, un jurnalist a văzut obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte abandonate de migranți. Supraviețuitorii au fost duși la un adăpost din Calais.

Potrivit prefecturii maritime, mai mult de 30 au fost salvați, dar o persoană, care a vorbit sub protecția anonimatului, afirmase că aproximativ 70 de migranți au fost aduși în jurul orei trei dimineața.

Autoritățile au ănceput o anchetă pentru omor calificat și alte infracțiuni. Autopsiile vor determina cauza morții, care ar putea fi cauzată de înec sau de șoc termic. Jean-Claude Lenoir, șeful asociației Salam, a declarat că migranții și-au asumat riscuri uriașe încercând să se urce pe nave mai mari în apă în condițiile actuale. „Migranții vor să urce la bord cu orice preț”, a declarat.

30.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii

Doisprezece migranți și-au pierdut viața în 2023 încercând să traverseze Canalul Mânecii, potrivit prefecturii maritime. Regiunea din jurul orașului Calais, punctul de plecare pentru cea mai scurtă traversare spre Anglia, a fost mult timp un magnet pentru migranți.

La mai bine de două decenii de la închiderea unui centru al Crucii Roșii din Sangatte, sute de persoane încă trăiesc în corturi și adăposturi improvizate în apropiere de Calais și Dunkerque, sperând la o șansă de a traversa într-un camion sau la bordul unei ambarcațiuni mici.

Aproape 30.000 de migranți au traversat Canalul Mânecii din Europa continentală spre Marea Britanie în ambarcațiuni mici în 2023. O scădere anuală de peste o treime. Afganii, iranienii, turcii și irakienii reprezintă majoritatea migranților.

Citește și