- Companiile au nevoie de angajaţi, dar nu-i găsesc, iar când îi găsesc spun că sunt foarte slab pregătiţi.
- În România, şcoala este gratis, absolvenţii nu plătesc pentru ea.
- Numărul celor care sunt disponibili pentru a fi angajaţi în România s-a redus considerabil.
Cei care termină o şcoală în România – liceu, şcoală, facultate – ar trebui să fi obligaţi să lucreze în ţară un anumit număr de ani. Dacă nu vor şi pleacă în afară atunci trebuie să plătească şcoala pe care au făcut-o gratis în ţară. Nu să fie ţări care să ne ia oamenii gata şcoliţi fără să investească nici un ban în pregătirea lor. Asta este concluzia lui Cristian Hostiuc, director editorial la Ziarul Financiar.
„Eu am exprimat o părere a companiilor din România, a patronilor. Ei spun că plătesc taxe și impozite pentru a beneficia copiii de o școală gratuită. Indiferent că fac școală gimnazială, doar liceu, postliceală sau facultate, din punctul lor de vedere, este corect ca după terminarea școlii, cineva să beneficieze de tot acest lucru. Sunt foarte mulți copii care imediat pleacă în străinătate. Vedem peste tot, programe ale unor țări străine care vin în România și recrutează copii. Ei spun așa, de ce nu ar fi ca în armată? Când faci armata, trebuie să rămâi acolo zece ani”, a explicat Cristian Hostiuc la Aleph News.
În România, şcoala este gratis, absolvenţii nu plătesc pentru ea, dar în schimb plătesc companiile, prin taxe şi impozite. Aşa că, dacă cineva beneficiază de o şcoală gratuită în România, dacă pleacă în afară fără să lucreze 5-10 ani aici, ar trebui să plătească şcoala făcută.
Citește și