• Pe măsură ce se apropie termenul limită, țările încă se târguiesc cu privire la locul unde ar trebui stabilit plafonul.
  • Aceasta ar însemna o perturbare limitată a aprovizionării, dar și o durere limitată pentru Rusia.
  • Stabilirea unui preț mai mic, între timp, ar putea exacerba criza energetică globală – în special dacă Rusia va lua măsuri de retorsiune.

Aliații Ucrainei vor să impună un plafon de preț pentru petrolul rusesc. Dar există o problemă: ei nu pot cădea de acord asupra unei cifre care să pună presiune asupra Kremlinului.

Cele mai mari economii occidentale au convenit la începutul acestui an să limiteze prețul celui mai valoros export al Rusiei și au promis că vor stabili detaliile până la începutul lunii decembrie. Măsura are ca scop reducerea intrărilor în visteria președintelui Vladimir Putin, fără a adăuga presiune asupra economiei globale prin reducerea suplimentară a aprovizionării cu energie.

Pe măsură ce se apropie termenul limită, țările încă se târguiesc cu privire la locul unde ar trebui stabilit plafonul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Rapoartele media din această săptămână de la o reuniune a diplomaților europeni au indicat că petrolul rusesc ar putea fi plafonat între 65 și 70 de dolari pe baril. Totuși, acest interval este controversat, deoarece se apropie de prețul actual al țițeiului rusesc pe piață. Aceasta ar însemna o perturbare limitată a aprovizionării, dar și o durere limitată pentru Rusia.

„La acest nivel de preț, este vorba despre reducerea inflației în loc de reducerea veniturilor Rusiei”, a declarat Helima Croft, șef al strategiei privind mărfurile la RBC Capital Markets. La începutul lunii, un baril de țiței Urals din Rusia costa puțin peste 70 de dolari, cu aproximativ 24 de dolari sub Brent, referința internațională.

Stabilirea unui preț mai mic, între timp, ar putea exacerba criza energetică globală – în special dacă Rusia va lua măsuri de retorsiune. Dacă aceasta ar reduce producția cu mai mult decât se așteaptă, ar duce la o creștere a prețurilor la carburanți exact în momentul în care țări precum Statele Unite, Germania și Japonia sunt dornice să țină inflația sub control.

Putin a declarat joi că planurile occidentale de a introduce plafoane pentru prețul petrolului ar avea „consecințe grave” pentru piețele energetice.