• Este bine să reduci pe câte posibil consumul de zahăr rafinat.
  • Dacă ai poftă de zahăr încă de la primele ore ale zilei, poţi să îţi prepari chiar tu acasă un mic dejun dulce şi sănătos, fără zahăr rafinat.
  • Fructele sunt cea mai bună alegere pe care o poţi face când nu mai rezişti în fata poftei de dulce.

Zahărul rafinat poate avea o mulţime de efecte negative asupra sănătăţii, de la creşterea riscului de dezvoltare a obezităţii şi până la creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. Este bine să reduci pe câte posibil consumul de zahăr rafinat, mai ales că în ziua de azi ai la dispoziţie o mulţime de metode uşoare să faci asta şi o mulţime de alternative.

Citeşte mai jos 7 soluţii simple care te ajută să consumi mai puţin zahăr rafinat:

Încearcă un mic dejun dulce, dar sănătos

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

Dacă ai poftă de zahăr încă de la primele ore ale zilei, poţi să îţi prepari chiar tu acasă un mic dejun dulce şi sănătos, fără zahăr rafinat. Un foarte bun exemplu este terciul de ovăz, pe care îl poţi îndulci cu fructe , miere, sirop de agave sau ştevia. Fructele sunt o super alegere ca să îndulceşti terciuri de ovăz, compoziţii pentru clătite sau chiar smoothieuri fără să fie necesar zahărul rafinat.

Fructe, fructe, fructe

Fructele sunt cea mai bună alegere pe care o poţi face când nu mai rezişti în fata poftei de dulce. Acestea conţin zahăr în mod natural şi sunt bogate în minerale, vitamine şi fibre. Poţi consuma fructe zilnic, cu moderaţie, atât proaspete, cât şi congelate. Fructele congelate sunt o alegere foarte bună dacă preferi soiuri ce au un sezon scurt, cum ar fi murele sau cireşele. Trebuie să ştii că <a href=”https://www.freshful.ro/c/6-produse-congelate/602-legume-si-fructe-congelate” target=”_blank”>atât fructele congelate</a>, cât şi legumele congelate, îşi păstrează proprietăţile, aşa că le poţi consuma cu încredere.

Mănâncă întâi sărat

Dacă îţi este foame, nu te grăbi să mănânci o prăjitură sau o ciocolată. Formează-ţi un obicei din a mânca sărat atunci când ţi-e foame, de preferat o masă echilibrată. Alege alimente precum carnea slabă, legumele, leguminoasele, cerealele integrale sau peştele, bogate în macronutrienti, dar şi micronutrienti. Ca să ai mereu o sursă de micronutrienti la mesele principale, pregăteşte o salată sau <a href=”https://www.freshful.ro/c/6-produse-congelate/602-legume-si-fructe-congelate/60201-legume-congelate” target=”_blank”>o mână de legume congelate</a> trase la tigaie.

Dacă încă ai poftă de dulce după masă, mănâncă câteva fructe proaspete sau uscate ori un deşert cu ştevia, sirop de agave sau miere.

Citeşte etichetă

Ca să consumi mai puţin zahăr rafinat, începe prin a citi eticheta produselor pe care le cumperi. O mulţime de produse la care nu te aştepţi pot conţine zahăr, de la pâine şi până la iaurturi, brânzeturi, legume congelate sau sosuri. Este bine să optezi pentru produse cu eticheta cât mai curată, sărace în zaharuri, grăsimi trans şi aditivi.

Înlocuieşte sucurile

Sucurile din comerţ conţin de cele mai multe ori zahăr rafinat, aşa că este de preferat să le înlocuieşti cu variante mai bune. Optează pentru apă plată, apă minerală, cafea, ceai verde sau ceaiuri din plante ori de câte ori ai ocazia. Când renunţi la sucurile de comerţ, vei reduce semnificativ cantitatea de zahăr rafinate pe care o consumi.

Mergi la supermarket cu lista de cumpărături

Pregăteşte lista de cumpărături de acasă atunci când pleci la supermarket. În acest fel, te vei concentra pe ingredientele şi alimentele de care ai cu adevărat nevoie şi vei reduce tentaţia de a cumpăra dulciuri. Nu uita să treci pe lista de cumpărături şi câteva produse sănătoase şi uşor de preparat, precum legumele congelate, iaurtul sau cerealele integrale.

Încearcă prajturile raw-vegane

Dacă ţi-e poftă de o prăjitură în adevăratul sens al cuvântului sau chiar de un tort, însă nu vrei să optezi pentru o variantă cu zahăr rafinat, trebuie să încerci dulciurile raw-vegane. Acestea conţin exclusiv ingrediente neprocesate şi vegane şi sunt deseori îndulcite cu miere, sirop de agave, curmale sau fructe.

O mulţime de prăjituri tradiţionale se găsesc în varianta reinterpretată în cofetăriile raw-vegane, de la Tiramisu şi până la cheesecake sau carrot cake.

În ziua de azi, e mai uşor ca niciodată să reduci consumul de zahăr rafinat sau chiar să renunţi definitiv la el. Pofta de dulce se poate satisface şi în alte moduri. Te poţi folosi de fructe, îndulcitori precum mierea şi ştevia, dar şi de mici schimbări în alimentaţia de zi cu zi.