• Pălinca este consumată de unii tineri în cocktail-uri
  • Pălincăria Transilvania, din Râșnov, produce 14 tipuri de pălincă
  • Virgil Asan-Mic și Grigoraș Guiman au investit 250.000 de euro în afacere
  • Capacitatea de producție este de 2000 de litri pe an
  • Poți să faci degustare de pălincă în cramă și primești 5 tipuri

Horinca sau pălinca făcută în cazanele din curțile oamenilor a devenit o băutură fină și o idee profitabilă de afacere. Virgil Asan-Mic și Grigoraș Guiman, care produc 14 tipuri la ,,Pălincăria Transilvania”. Preferate, după cum arată vânzările, sunt pălinca de gutui, de caise și cea de piersici. Pentru cei cu gusturi clasice rămâne în top cea de prune.

„Până la 180 de zile, aici vorbim de fructele negre, aronia, cireșele amare, piersicile, procedura este mult mai îndelungată. Sunt produse care au termen de valabilitate nelimitat și cu cât sunt mai vechi, învechite la butoaie de stejar, cu atât sunt mai valoroase”, a spus Virgil Asan-Mic.

Pe lângă gust, pălinca vine și cu o istorie în tratamente terapeutice considerate de unii bătrâni benefice. Grigoraș a aflat câte ceva de la bunicii lui care produceau în gospodărie. Poveștile vechi sunt și parte din atracția pălincăriei din Râșnov.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

„Atunci când eram mic dacă te tăiai la deget dădeai cu pălincă și îți trecea, dacă te durea stomacul beaiai o țuică și îți trecerea. Mă luau să dau la manivelă, înainte nu era automat și trebuia să stau ore întregi”, a povestit Grigoraș Guiman.

Cei doi prieteni, foști ofițeri de armată, au investit 250.000 de euro din fonduri proprii. Au amenajat și o cramă unde organizează degustări. Au participat cu produsele chiar și la competiții internaționale de unde s-au întors cu medalia de aur pentru pălinca de caise.

„Am fost printre puținii producători care distilăm la foc de lemne cu dublă distilare. Putem vorbi de o băutură fină. Tinerii se îndreaptă câtre această băutură. Au început să facă diverse cocktail-uri”, a spus Virgil Asan-Mic.

„Pe vremuri eram obligați să ducem fructele la vin alcool și ne dădeau ei un distilat de joasă calitate, acum am revenit și trebuie să ne mândrim cu ceea ce producem”, spune Grigoraș.

Pălinca ajunge în restaurantele din România, în băcănii, dar și în magazinele românești din Italia. Prețurile variază între 15 și 180 de lei în funcție de gramaj și tipul de pălincă.

„Are atracție mult mai mare și e mult mai plăcut de către turiști decât băuturile spirtoase, branduri internaționale. (…) Bine… noi românii o bem pe toată durata mesei, dar ea este o băutură de aperitiv, la început”, a spus Constantin Ungureanu, reprezentantul restaurantului La Promenada.

Pe cât de gustoasă poate fi o băutură, pe atât de periculoasă poate deveni. Conform OMS 100 de ml de tărie conțin, în medie, 40 de grame de alcool pur. Și, dacă ești bărbat, cam aici ar trebui să te oprești ca și consum pentru o zi, ocazional, dacă vrei să nu ai probleme de sănătate. Pentru femei maximul este de 20 de grame de alcool. Pentru cei care consumă zilnic alcool indicația dată de OMS este de 7 grame pe zi. Cei care depășesc aceste criterii pot deveni irascibili, atenția și memoria le este afectată și pot apărea tulburările de ritm și infarctul miocardic.