• Angajații români din IT nu pleacă din ţară, spun specialiştii
  • În România sunt peste 100.000 de IT-şti
  • Germania, Olanda şi Belgia sunt în topul ţărilor UE cu cel mai dezvoltat sector IT

Nu toate mințile sclipitoare pleacă din România. Uite, de exemplu, în domeniul IT doar 2% din angajaţi merg să lucreze în străinătate.

E adevărat că și pandemia a încetinit fluxul celor care pleacă, spun experții. Pe de altă parte, domeniul câștigă tot mai mulți adepți. Mihai lucra în turism, dar de ceva timp s-a gândit să se reorienteze.

Cifre în IT-ul românesc

  • Salariu entry level în IT: 3.000-4.000 de lei
  • Salariu expert în IT: peste 14.000 de lei
  • Piaţa locală de IT a generat 6 mld. de euro în 2019

Mihai Barbu, elev şcoală de programare: ”A început cu o curiozitate, am zis să-mi schimb jobul. Pur şi simplu mi-a plăcut. Să scriu un cod pe care să-l transform în ceva al meu, un site, o aplicaţie. Se simte powerfull.”

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

O şcoală de programare în domeniul IT înființată după un concept maghiar vine ca o alternativă la învăţământul clasic. Şcoala există în România din 2019 şi pune la dispoziţia elevilor un loc de muncă după terminarea studiilor. Salariul minim de entry level este 6.000 de lei brut.

Răzvan Pinghioiu, director de vânzări la o firmă de recrutate în domeniul IT: ”Dacă un IT-st ajunge să aibă o ofertă de angajare şi de relocare într-o altă ţară, îţi dai seama că o să se ia foarte multe lucruri în calcul – chirie, nivelul de trai. Şi îşi dau seama că fie ajung la aceiaşi bani sau chiar rămân cu mai puţini bani.”