• Nantucket este o insulă în largul statului Massachusetts, care este un loc de vacanță popular pentru cei bogați.
  • În fiecare an, mai multe case sunt oferite gratuit – dar cumpărătorii trebuie să le mute mai întâi în locații noi.
  • Unele case gratuite sunt mutate pentru a crea chirii, în timp ce altele sunt transformate în locuințe pentru muncitorii locali.

Insula Nantucket, în formă de semilună, situată la 50 de kilometri de coasta Cape Cod, este de mult timp un loc idilic pentru escapadele de vară ale celor bogați și faimoși, scrie Business Insider.

Prețul mediu de vânzare din Nantucket este de 3,6 milioane de dolari, potrivit Realtor.com, deși multe case costă mult mai mult.

În 2021, Directorul Executiv al Blackstone, Stephen Schwarzman, a fost cumpărătorul despre care se zvonea că ar fi cumpărat o proprietate pe malul apei în valoare de 32,5 milioane de dolari, potrivit Nantucket Current, un ziar local. Cofondatorul Barstool Sports, Dave Portnoy, a stabilit un record în Massachusetts când a plătit 42 de milioane de dolari pentru o casă cu șase dormitoare pe insulă în 2023, au relatat mai multe instituții, inclusiv Wall Street Journal.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar în contrast puternic cu casele cu opt cifre este o altă practică comună din Nantucket: oferirea de case pe gratis. Sau, din punct de vedere tehnic, gratis. Gratuit, dar cu unele avertismente. Cel mai mare: trebuie să le mutați – și să plătiți sume uneori mari pentru a face acest lucru.

Se desfășoară astfel: Mulți rezidenți bogați care locuiesc pe timpul verii cumpără proprietăți în Nantucket cu intenția de a-și construi case de vis, ceea ce înseamnă că orice structură care se află pe teren este, de fapt, o demolare, a declarat Anne Kuszpa, Director Executiv al Housing Nantucket, o organizație nonprofit care creează locuințe la prețuri accesibile pentru comunitatea insulei pe tot parcursul anului.

„Uneori, când cineva cumpără o proprietate, terenul valorează mult mai mult decât locuința care se află pe el”, a declarat ea pentru Business Insider.

Din cauza regulii „întârzierii demolării” din Nantucket, orice locuință cu „potențial de reutilizare” trebuie să fie anunțată în ziarul orașului timp de 30 de zile. Nu este obligatoriu să fie oferită gratis, dar a face acest lucru a devenit o practică obișnuită, deoarece majoritatea proprietarilor preferă să nu plătească pentru costurile de îndepărtare, spune Kuszpa.

„Cumpărătorul” trebuie să plătească pentru a muta casa, ceea ce implică, de obicei, ridicarea acesteia de pe fundația actuală și punerea ei pe o remorcă, care este condusă încet spre un alt loc de pe insulă. Mutarea unei case de 2.500 de metri pătrați poate costa cel puțin 100.000 de dolari, a declarat Cohen. Cu cât casa este mai mare, cu atât mai mare este prețul pentru mutarea ei.

Cu toate acestea, este mult mai ieftin să muți o casă pe o proprietate decât să construiești o locuință complet nouă. Cohen a declarat că în Nantucket costă în jur de 800 de dolari pe metru pătrat pentru a construi o casă în Nantucket, ceea ce face ca aceeași casă de 2.500 de metri pătrați să coste aproximativ 2 milioane de dolari pentru a fi construită de la zero.

Mutările de case sunt atât de frecvente în Nantucket încât rețin traficul

Mutările de case în Nantucket au crescut în popularitate. În urmă cu un deceniu, Nantucket a emis doar 19 permise pentru ca locuințele sau unitățile să fie transportate pe insulă, potrivit Nantucket Current. În 2022, 91 de permise au fost emise doar până în octombrie – și multe mutări de case au loc în lunile din afara sezonului, la sfârșitul anului, astfel încât cifra anuală a fost probabil chiar mai mare, potrivit Current.

Mutarea casei are loc doar toamna, iarna și primăvara. În timpul verii, acestea sunt oprite din cauza traficului turistic crescut de pe insulă. Dar pentru cei care locuiesc tot timpul anului, vederea unei case transportate pe insulă este atât de obișnuită încât ar putea face parte din naveta de dimineață.

„Dacă ajungi târziu la serviciu și îi spui șefului tău: Oh, se mută o casă, oamenii înțeleg”, a declarat Kuszpa pentru Business Insider.

Cumpărătorii caselor „gratuite” se împart în trei categorii principale, a declarat Cohen pentru Business Insider. Primul grup este format din proprietarii de case din Nantucket care caută o proprietate mică pe care să o transforme în chirie pentru un venit suplimentar.

Al doilea grup, despre care Cohen a spus că este mai mare, este format din persoane sau familii tinere care, prin intermediul familiilor lor sau al altor conexiuni, au deja un teren pe insulă, dar nu au suficientă avere pentru o casă nou-construită.

Cea de-a treia categorie este reprezentată de organizațiile nonprofit de locuințe care iau casele ca donație – oferind o scutire de impozit vânzătorilor – și transformă structurile în locuințe accesibile pentru forța de muncă locală și pentru familiile cu venituri mici.

Noile locuințe sunt deschise doar familiilor care câștigă mai puțin de 110% din venitul mediu al zonei, a declarat Kuszpa, care, potrivit recensământului, este de 135.590 de dolari. Kuszpa a spus că un beneficiar tipic este o familie de patru persoane care câștigă sub 100.000 de dolari, care va putea închiria o casă cu trei dormitoare pentru 2.500 de dolari. Chiria de piață pentru aceeași proprietate ar fi de 4.700 de dolari.

În prezent, organizația se pregătește să mute o locuință de 1.000 de metri pătrați, cu două dormitoare și două băi, de pe un teren din apropierea centrului orașului, pe care noii cumpărători au achiziționat-o la începutul acestui an pentru 5 milioane de dolari.

„Când te afli pe o insulă, materialele sunt mai greu de găsit”, a spus Kuszpa. „Este vorba de a folosi ceea ce ai”.

Citește și