• CCR respinge sesizarea USR pe pachetul de reforme fiscale.
  • USR anunță o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor.
  • Pachetul prevede limitarea plăților cash la 5.000 de lei pe zi.

Criticii spun că plafonul e prea jos pentru România. În România, majoritatea plăților încă se fac cu numerar. Germania, Austria sau Suedia nu au o limită de plăți cash. Comisia Europeană ar vrea o limită unitară pentru țările UE.

E oficial, reforma lui Ciolacu se aplică. Curtea Constituțională a respins ieri sesizarea USR și a Forței Dreptei. USR protestează și anunță o moțiune simplă împotriva ministrului Finanțelor. Care, ca orice moțiune simplă, nu are niciun efect. Deci, rămâne cum au stabilit.

Discuții aprinse au apărut pe marginea plafonării plăților cash la 5.000 de lei pe zi. O măsură din pachetul Ciolacu. Unii spun că plafonul e mult prea jos pentru o țară în care majoritatea plăților se fac încă cu numerar. Contraargumentul este că poate fi o metodă bună de luptă cu evaziunea fiscală.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Plafoanele pentru plăți cash în UE: 
Grecia – 500 €
Franța – 1.000 €
Italia, Belgia, Portugalia – 3.000 €
Cehia – 11.500 €
Polonia, Croația – 15.000 €

În Uniunea Europeană, Estonia, Finlanda, Irlanda, Cipru, Luxemburg, Malta, Germania, Austria și Suedia nu impun o limită pentru plățile cash. Alte țări, precum Polonia sau Croația au o limită foarte ridicată. La polul opus este Grecia, cu doar 500 de euro. Totuși, Comisia Europeană e de părere că o limită unitară ar fi cea mai bună soluție.

Citește și: