• Președintele brazilian Lula da Silva a participat la un summit al liderilor regionali, la Brasilia.
  • Liderul a propus crearea unei monede comerciale regionale pentru America de Sud.
  • Moneda unică ar urma să se aplice blocului comercial Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.

Președintele brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, a propus crearea unei monede comune și unice în regiune, în timpul unei întâlniri cu șefii de stat sud-americani care a avut loc marți la Brasilia, scrie CNN.

În viziunea lui Lula, moneda unică ar urma să se aplice blocului comercial Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Discuțiile privind crearea unei monede comune în acest grup au apărut încă de la înființarea sa, în 1991.

În discursul său de deschidere, Lula a propus „consolidarea identității sud-americane în politica monetară, prin mecanisme de compensare mai bune și crearea unei unități comune de tranzacționare pentru comerț”, în loc să se bazeze pe monede extraregionale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Lula a susținut, de asemenea, că băncile de dezvoltare regională, precum Corporația de Dezvoltare Andină (CAF), Banca Sudului și banca de dezvoltare braziliană BNDES, ar trebui să facă mai mult pentru a finanța dezvoltarea socială și economică în regiune.

Nu este prima dată când liderii regionali au lansat ideea creării unei monede comune în America de Sud. Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici cu privire la faptul că proiectul ar putea lua naștere în curând din cauza diferențelor de politică monetară din regiune.

„Dacă comparăm zona euro, discuțiile privind moneda comună au început încă din anii 1950. Apoi au fost dezvoltate zone de liber schimb, acorduri vamale și o piață comună. Abia apoi au creat o comisie capabilă să dirijeze activitatea, împreună cu un consiliu comun și un tribunal european”, a declarat juristul brazilian Ives Gandra.

Citește și: