• Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Există percepţia că unele companii profită de inflaţie pentru a creşte nejustificat preţurile.
  • Consiliul Concurenței a finalizat în cursul anului trecut 14 investigații privind încălcarea legii concurenței şi a aplicat amenzi în valoare totală de 160 mil. lei.
  • Răzvan Botea: Inflația a acționat ca un subterfugiu pentru eventualele creșteri și înțelegeri de tip cartel.

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că există percepția că unele companii profită de inflație pentru a creşte nejustificat preturile. Chiriţoiu a făcut declarațiile la emisiunea de business ZF Live. Consiliul Concurenței a finalizat în cursul anului trecut 14 investigații privind încălcarea legii concurenței şi a aplicat amenzi în valoare totală de 160 mil. lei, din care 77% sunt sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii, de tip cartel.

Cât de mult a ajutat inflația ca firmele să se înțeleagă să țină prețurile mai sus?

„Cu siguranță a acționat ca un fel de subterfugiu sau poate acționa, nu acuzăm pe nimeni. Inflația, creșterea generalizată a prețurilor, aceasta este definiția de manual a inflației”, explică Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar.

Răzvan Botea: „A acționat ca un subterfugiu pentru eventualele creșteri și înțelegeri de tip cartel. O înțelegere de tip cartel înseamnă că mai multe companii care o mare putere asupra pieței se înțeleg să țină un anumit preț undeva.” 

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT

Citește și