Preşedintele Consiliului Concurenţei: Există percepţia că unele companii profită de inflaţie pentru a creşte nejustificat preţurile

Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, spune că există percepția că unele companii profită de inflație pentru a creşte nejustificat preturile. Chiriţoiu a făcut declarațiile la emisiunea de business ZF Live. Consiliul Concurenței a finalizat în cursul anului trecut 14 investigații privind încălcarea legii concurenței şi a aplicat amenzi în valoare totală de 160 mil. lei, din care 77% sunt sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii, de tip cartel.

Cât de mult a ajutat inflația ca firmele să se înțeleagă să țină prețurile mai sus?

„Cu siguranță a acționat ca un fel de subterfugiu sau poate acționa, nu acuzăm pe nimeni. Inflația, creșterea generalizată a prețurilor, aceasta este definiția de manual a inflației”, explică Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar.

Răzvan Botea: „A acționat ca un subterfugiu pentru eventualele creșteri și înțelegeri de tip cartel. O înțelegere de tip cartel înseamnă că mai multe companii care o mare putere asupra pieței se înțeleg să țină un anumit preț undeva.” 

Citește și

Exit mobile version