• Cele mai mari creşteri de preţ an la an au fost înregistrate la energie electrică(17%), ulei(16%), combustibili (11%) și tutun (7%).
  • Scumpiri de circa 5% au fost raportate la peşte, brânză de oaie şi servicii poştale.
  • La polul opus, biletele de avion s-au ieftinit cu 14%, gazele cu 2%, cartofii cu 23%, fructele şi conservele de fructe cu 6%.

Inflația este în creștere, arată datele INS, publicate chiar azi. În luna iunie 2021 prețurile de consum au crescut cu 0,3%, comparativ cu luna mai a aceluiași an.

Și rata anuală a inflaţiei a continuat trendul ascendent în luna iunie, urcând la 3,94% în iunie, faţă de 3,75% în mai.

Mircea Coșea, profesor de macroeconmie, îți explică fenomenul.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Sunt două cauze. Una este externă: ea se datorează a două cauze importante, una vine din SUA, care a promovat o anumită inflație pentru a plăti datoriile făcute în timpul pandemiei, a doua vine din Asia, mai precis China, unde războiul dintre America și China face ca prețul materialelor să crească. A doua cauză este internă, noi nu putem să punem pe piață produse românești, drept pentru care importăm enorm”, a explicat Mircea Coșa, profesor de macroeconomie.

Creșterea este cauzată și de mărirea prețurilor de consum. În ultimele 12 luni am putut observa o creștere de 2,4% al prețurilor de consum.

Asta înseamnă că în viitor vei ajunge să plătești mai mult pentru același coș de cumpărături.

George Bădescu, Președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, are însă o explicație.

Am putea spune că la anumite produse de bază, s-au văzut niște evoluții care poate au fost influențate și de alți ctori, chiar și cei care intră în categoria celor extracomerciali. Comerțul alimentar este în general un fenomen foarte dinamic”, a subliniat George Bădescu, Președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

Cele mai mari creşteri de preţ an la an au fost înregistrate la energie electrică(17%), ulei(16%), combustibili (11%) și tutun (7%). Scumpiri de circa 5% au fost raportate la peşte, brânză de oaie şi servicii poştale.

La polul opus, biletele de avion s-au ieftinit cu 14%, gazele cu 2%, cartofii cu 23%, fructele şi conservele de fructe cu 6%.