• Motorina este cea mai afectată.
  • Reducerea producției Arabiei Saudite a afectat prețul mondial al petrolului.
  • Benzina urmează o tendință similară, deși ceva mai puțin accentuată.

În Franța, prețurile la pompă continuă să crească, conform calculelor Fig Data citate de cotidianul Le Figaro, pe baza datelor publice de la Ministerul Tranziției Energetice. Motorina este cea mai afectată. Un litru costă astfel în medie 1,8735 euro, respectiv cu 2,4 cenți mai mult decât săptămâna trecută.

Benzina urmează o tendință similară, deși ceva mai puțin accentuată. Prețul SP-98 se apropie de plafonul de doi euro (1,9970), la fel ca cel al SP-95 (1,9490 euro) și al lui E10 (1,9315 euro). Este un nou record pentru această perioadă de vară.

Anul acesta, prețurile au crescut cu până la 6,5%. În schimb, prețul motorinei a scăzut pe parcursul întregului an cu 1,9%, trecând de la statutul de cel mai scump combustibil de la 1 ianuarie, la cel de cel mai avantajos în prezent, în ciuda creșterilor recente. De la 1 martie și până la sfârșitul anului, prețurile la motorină sunt plafonate la 1,99€ în benzinăriile Total, un gest făcut nu de bună voie, ci la presiunea guvernului. Această creștere este legată de cea a prețului petrolului. De asemenea, barilul de Brent a crescut în iulie cu 13,7% .

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Cauza este reducerea producției saudite, care va fi prelungită cel puțin până în septembrie. Această politică ar putea continua cu mult peste începutul anului școlar și chiar ar putea fi „amplificată”, a anunțat Ministerul Saudit al Energiei.

Citește și