- Măsurile federale din SUA pentru scăderea inflației afectează sectorul imobiliar.
- Prețurile locuințelor din SUA vor scădea probabil odată cu creșterea dobânzilor la ipoteci.
- Piața achiziționării de locuințe este în scădere în Statele Unite.
- În România cererea de locuințe în regim de închiriere este în creștere.
Prețurile pentru o locuință din SUA vor scădea probabil pe măsură ce dobânda la creditele ipotecare care depășește 6% va reduce capacitatea de plată a cumpărătorului mediu, potrivit Capital Economics.
Prețurile imobilelor s-ar putea contracta cu 5% pe an până la jumătatea anului viitor, a declarat Matthew Pointon, economist senior în domeniul imobiliar, într-o notă de cercetare. Anterior, el preconizase că nu va exista nicio schimbare a valorilor până la acea dată. O gospodărie care dorește să cumpere o locuință la prețul mediu va trebui acum să aloce mai mult de un sfert din venitul său anual pentru plata ipotecii, potrivit raportului. Aceasta depășește media de 24% înregistrată la mijlocul anilor 2000. „Această deteriorare a accesibilității va închide mulți potențiali cumpărători din piață”, a scris Pointon, și „acest lucru va reduce concurența pentru locuințe, iar vânzătorii vor vedea în cele din urmă necesitatea de a accepta un preț mai mic pentru proprietatea lor”.
Acțiunile luate de Rezerva Federală pentru a ține inflația sub control au redus activitatea de pe piața imobiliară americană, deși prețurile au rămas ferme până acum. Capital Economics se așteaptă ca piața proprietăților să revină la un câștig anual de 3% până la sfârșitul anului 2024.
Situația în România
Piaţa vânzărilor rezidenţiale va trece printr-o perioadă de stagnare şi de corecţie, pe fondul aspririi condiţiilor de creditare, creșterii inflației şi costurile ridicate de construcție, sunt de părere analiştii JLL. În opinia lor, se observă deja o tendinţă de creştere mult mai rapidă pe zona de închirieri, comparativ cu vânzările de apartamente.
„Fiecare ciclu economic are caracteristicile sale, iar achiziţia de proprietăţi imobiliare va fi întotdeauna o formă de investiţii. Piaţa imobiliară actuală traversează o serie de provocări pe planuri diferite, însă considerăm că pentru acest sector întregul mix de factori reprezintă o perioadă de reaşezare şi de corecţie. Apariţia conflictului din Ucraina a influenţat categoric activitatea pe segmentul de vânzare, care se afla pe un trend ascendent înainte de acest eveniment. Pe de altă parte, observăm performanţe însemnate pe zona de închirieri, care au potenţialul de a evolua într-un ritm mult mai rapid decât până acum.
Printre oportunităţile pe care deja le constatăm se numără dezvoltarea cu viteză a segmentului built-to-rent – ansambluri rezidenţiale destinate exclusiv închirierii”, spune Andreea Hamza, Director al Departamentului de Living, JLL România.
În ceea ce priveşte inflaţia, cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică arată că rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 a fost de 13,8%. De la începutul anului, creşterea este de aproape 8%. Tendinţa în creştere se observă şi la nivelul statelor membre ale UE, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) fiind de 11,7%. Prețurile majorate în consecință nu afectează numai dezvoltatorii imobiliari, ci și descurajează cumpărătorii de locuințe.
Un calcul realizat de experţii companiei arată că pentru o locuință, de exemplu un apartament de 100.000 de euro + TVA 19% în T1 2021, rata lunară era de 2.255 lei, la un avans de 15% şi o rată de politică monetară de 1,25%. În primul trimestru din 2022, pentru acelaşi preţ al apartamentului, respectiv 100.000 euro + TVA 5%, rata lunară se ridică la 2.471 lei, ceea ce înseamnă un plus de 8% faţă de T1 2021, fără a lua în considerare creşterea preţurilor de pe piaţă, iar rata de politică monetară a ajuns la 3%. Incluzând şi creşterea preţurilor de pe piaţă, rata lunară ajunge la 2.718 lei, +17% faţă de anul trecut.