• Rata inflației a crescut la 3.16% în februarie 2021.
  • În ianuarie 2021, rata inflației era de 2.99%, iar în decembrie 2020, valoarea era de 2.06%.
  • Cristian Hostiuc: „Dobânzile pentru creditele de pe piață nu vor mai scădea”.
  • Cristian Hostiuc: „Creșeterea inflației putea fi evitată, dar liberalizarea pieței energiei nu a fost gestionată corect”.

Rata anuală a inflației a crescut de la 2.99% în ianuarie 2021 și la 3.16% în februarie 2021. În decembrie 2020, aceasta era de 2.06%, conform Ziarul Financiar.

Consiliul de administrație BNR a decis să mențină dobânda-acheie la minimul istoric de 1.25%.

În condițiile în care inflația anuală este în jur de 3%, în primele luni ale anului 2021.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cristian Hostiuc, director Ziarul Financiar, despre creșterea inflației

„Din cauza creșterii inflației, nu se vor mai opera scăderi ale dobânzii de politică monetară, ceea ce înseamnă că dobânzile pentru creditele de pe piață nu vor mai scădea”, a explicat Cristian Hostiuc pentru Aleph News.

„Schimbarea a venit pe fondul liberalizării pieței energiei gestionat foarte prost de ANRE, de către Guvern și de către ministerul Energiei. De asemenea, adacă ne uităm puțin și la nivel internațional, vedem o creștere a cotației petrolului, o creștere a prețurilor pentru materia primă, dar și o creștere pentru prețul unui metru pătrat construit. Peste tot în lume se înregistrează un început de creștere a inflației. La noi se conturează mult mai pronunțat”, a mai spus Cristian Hostiuc.

„De la 2% am ajuns la 3.16%. În viața noastră de zi cu zi nu resimțim acest impact, dar dacă ne vom uita pe un cost al unui coș de cumpărături, vom avea o surpriză”, a explicat Cristian Hostiuc.

„Creșeterea inflației putea fi evitată, dar liberalizarea pieței energiei nu a fost gestionată corect”, a conchis Cristian Hostiuc.

Rata anuală a inflației a crescut până la 3.16%

Procentajul de 3.16% este mult peste nivelul anticipat anterior. Cifra a fost impactată de liberalizarea pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici, dar și de scumpirea combustibililor, pe fondul majorării cotației petrolului.

„Rata anuală a inflației este așteptată să crească treptat pe parcursul anului 2021, până în proximitatea limitei de sus a intervalului țintei, sub impactul șocurilor pe partea ofertei, pentru ca după o amplă corecție descendentă în debutul anului viitor să urce din nou și să rămână ușor deasupra punctului central al țintei, pe fondul redeschideri mai devreme a deviației pozitive a PIB și al creșterii ulterioare lente a acesteia”, a transmis BNR.