Rectificarea bugetară aduce bani pentru primării, Catedrala Mântuirii și pensii. De unde va lua statul banii

Parlamentarii vor creșterea cu 40% a pensiilor. Dacă proiectul trece de plen, se schimbă un articol din legea rectificării bugetare, cel care prevedea creșterea pensiilor cu doar 14 procente.

Pentru Catedrala Mântuirii Neamului vor aloca încă 20 de milioane de lei, încă 1,5 miliarde de lei pentru primării, 5 milioane de lei pentru dotarea birourilor parlamentare din teritoriu, la care se adaugă mărirea pensiilor și mărirea salariilor profesorilor. Toate acestea duc la un total de 64 de miliarde de lei.

În acest moment, la fiecare 100 de lei cheltuiți, 30% vin din împrumuturi. Așadar, vom fi nevoiți să ne împrumutăm în continuare. Aceste împrumuturi vor duce la un nou acord cu FMI și la un deficit uriaș de aproape 12% la începutul anului viitor, spun unii analiști.

România are 5 milioane de pensionari, iar pensia medie e de 1.300 de lei/ lună. Majorarea cu 40% ar însemna, în medie, 520 de lei pentru fiecare pensionar. Banii aceștia trebuie să fie recuperați de undeva, cel mai probabil din creșterea taxelor și a impozitelor, cred economiștii.

Aurelian Dochia spune că e greu de imaginat cum se va putea rezolva această sarcină suplimentară pusă pe bugetul public.

Aurelian Dochia, analist economic: „Problema este că măsuri de genu majorării pensiilor nu au un impact punctual în acest an, efectul acestei măsuri se întinde și în 2020 , 2021 și în toți anii care urmează. (…) Nu știm de unde va avea bugetul resurse, pentru că deficitul s-ar putea să crească la peste 10% ușor. (…) E adevărat că măsura de creștere a pensiilor are și un efect pozitiv pentru că are un efect pozitiv asupra consumului. (…) Nu cred că va putea să fie trecută cu vederea și discuția privind majorarările de taxe și impozite .”

Exit mobile version