• Munca de acasă pe o perioadă lungă de timp îți poate afecta productivitatea
  • La începutul pandemiei, productivitatea a crescut în rândul angajaților
  • După 9-12 luni de lucrat de acasă vei vedea efecte adverse

Lucrezi remote? Studiile psihologice arată că lipsa interacţiunii, lipsa relaţiilor dintre oameni şi a dinamicii de la birou te afectează şi îţi poate scădea productivitatea.

Iar dacă la începutul pandemiei când munca de acasă a crescut productivitatea angajaţilor, după o perioadă mai lungă de timp de 9-12 luni, aceasta va începe să scadă, spun experţii. În România sunt 500 de mii de angajaţi care lucrează remote de la începutul pandemiei.

Un exemplu ar fi Denisa, care e agent de vânzări şi care şi-a desfăşurat activitatea de acasă timp de 4 luni. Cel mai probabil ea se va întoarce la birou peste cel puţin 3 luni.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Atmosfera în sine îmi lipseşte foarte mult. Să simt cumva că plec de acasă, mă duc la muncă. Socializarea, să mergem să mâncăm, ne ajutam între noi. Era mult mai uşoară comunicarea când eram acolo toţi.

Îmi e puţin dor să mă pregătesc, să mă machiez, să mă dau cu parfum. De toată pregătirea aia de dinainte pe care până la urmă o iubeşte orice fată. Îmi e puţin dor să mai ies din pijamalele astea în care stau de dimineaţă până termin munca”, spune Denisa.

„Marea majoritate a populaţiei care lucrează în perioada aceasta de acasă este supusă unui stres psihologic foarte puternic. Pe termen lung se pare că productivitatea poate să scadă pentru că în momentul în care avem foarte mulţi factori perturbatori cum ar fi tot ce se mai întâmplă în jurul nostru acasă, copiii, problemele lor, şcoala onlie, deci absolut toţi ceilalţi factori de stres duc la o scădere a productivităţii.

Un alt factor care duce la scăderea productivităţii este această încercare şi până la urmă necesitate de a compensa prezenţa fizică cu foarte, foarte multe interacţiuni online care durează de cel puţin două ori mai mult pentru trasnmiterea aceluiaşi mesaj”, a declarat Oana Datki, specialist HR la CTEAM, o firmă de consultanță în resurse umane.

Adrian Dincă, HR director EMEA, Manufacturaing & Shared Service: „Sunt foarte multe studii psihologice care spun că pe perioade mai lungi de timp (…) impactul psihologic al muncii de acasă este unul negativ. (…) Sunt studii care spun că productivitatea sărită raportată acum a fost în toate organizațiile care au încercat munca de acasă cu 100% dintre angajați, ca apoi lucrurile să înceapă să scadă după 9 – 12 luni.“