• Noile restricții impuse de pandemia de coronavirus în întreaga lume, afectează prețul petrolului.
  • Între timp, Iranul se pregătește pentru producția și vânzarea de țiței la capacitate maximă, în termen de trei luni.
  • Iranul este optimist că Statele Unite vor ușura restricțiile.

Prețurile petrolului au scăzut luni, pe fondul creșterii continue a numărului de cazuri de coronavirus la nivel global, care a forțat o serie de noi lockdown-uri, inclusiv noi măsuri stricte în California de Sud, în Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de petrol, notează Reuters.

Petrolul brut Brent a scăzut cu 20 de cenți, sau 0,4%, la 49,05 dolari pe baril, până azi, în timp ce prețul petrolului West Texas Intermediate a scăzut cu 20 de cenți, sau 0,4%, până la 46,06 dolari pe baril.

Ambele repere au câștigat săptămâna trecută pentru a cincea săptămână consecutivă.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„Câștigurile anerioare lansării vaccinului s-au redus după ce Los Angeles a înregistrat un alt nivel record de cazuri de coronavirus și Coreea de Sud și-a ridicat nivelul de alertă”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA. „Măsurile restrictive COVID și blocările din întreaga lume par pregătite să mențină prețurile la țiței pe termen scurt.”

Restricțiile din California impun închiderea din nou a barurilor, a saloanelor de coafor și manichiură, precum și a magazinelor de tatuaje.

Regiunea Bavaria din sudul Germaniei a anunțat duminică că va impune un lockdown mai dur de miercuri până pe 5 ianuarie, în timp ce autoritățile sud-coreene au intensificat regulile de distanțare socială pentru capitala Seoul și zonele înconjurătoare care vor dura până cel puțin la sfârșitul lunii.

De asemenea, cântărind prețurile, firmele energetice din SUA au adăugat săptămâna trecută platforme de petrol și gaze naturale pentru a 11-a oară în 12 săptămâni, pe măsură ce producătorii se întorc la sondă, chiar dacă majoritatea reduc cheltuielile în acest an și în anul viitor.

Între timp, Iranul a instruit ministerul său petrolier să pregătească instalații pentru producția și vânzarea de țiței la capacitate maximă în termen de trei luni, au declarat duminică mass-media de stat.

„La presiunea asupra prețurilor petrolului se adaugă potențiala creștere iraniană a producției în trei luni. Iranul este optimist că SUA vor ușura restricțiile dacă vor reveni la acordul nuclear din 2015”, a adăugat Moya.

Cu toate acestea, recuperarea rapidă a cererii în China și evoluția vaccinurilor COVID-19 au limitat pierderile de preț. Exporturile Chinei, în noiembrie, au crescut în cel mai accelerat ritm din februarie 2018, ajutate de o cerere globală puternică și pe măsură ce redresarea producției în cea de-a doua cea mai mare economie mondială a depășit-o pe cea a marilor parteneri comerciali.