• Vremea caldă a făcut ca mulți prosumatori să producă intern energie.
  • Consumul general, industrial și casnic, este extrem de scăzut.
  • Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate, nu a redeschis toate cuptoarele.

Facem economie la electricitate. România a înregistrat cel mai mic consum de electricitate din istorie. Dincolo de cel mai mic consum din perioada modernă a României, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului.

Pe 14 aprilie, consumul de energie electrică al României a atins un minim istoric între orele 12:00 și 15:00, cu un record impresionant de doar 3.900 MW înregistrat aproape de ora 15:00. Aceasta reprezintă cea mai mică valoare înregistrată din 2007, anul în care Transelectrica a început să furnizeze date interactive privind producția și consumul.

Acest nivel redus de consum nu a mai fost atins de la începutul epocii moderne a României, deoarece înainte exista un consum industrial consistent, ceea ce asigura o cerere zilnică de cel puțin 8.000 MW, fie iarna, fie vara.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Există două motive principale pentru această scădere remarcabilă. În primul rând, contribuția prosumatorilor, care dețin mii de MW instalați și care, beneficiind de zile însorite și calde, își produc propria energie electrică, fără a mai solicita rețeaua.

În al doilea rând, consumul general, atât industrial cât și casnic, este extrem de scăzut. Fabricile și marii consumatori nu și-au reluat producția, chiar și în contextul în care prețurile de pe piață au scăzut semnificativ.

Citește și