• În primul semestru al 2023 au fost publicate pe Best Jobs 21.000 anunțuri.
  • Procesul îndelungat de identificare a talentelor relevante afectează financiar compania.
  • Țara noastră are un deficit de 25.000 de IT-iști.

Țara noastră are un deficit de 25.000 de IT-iști. Specialiștii în software developer, inginerii şi tehnicienii sunt cel mai greu de găsit pentru angajatori, deşi sunt printre cei mai bine plătiți, arată un studiu realizat de Bestjobs.

Primele șase luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piaţă a forţei de muncă tot mai competitivă în domeniul IT.

„Sunt măsuri care nu se pot lua de pe o zi pe alta, ci este nevoie de un orizont de timp. Conform programului de guvernare pe care îl găsim pe site-ul guvernului, IT este un sector extrem de important pentru România, unul strategic. Și ca atare, avem niște obiective de îndeplinit acolo. Faptul că avem un deficit de personal în domeniul IT ridică probleme serioase în privința acestui program de guvernare”, a spus Marian Marcu, sociolog Novel Research.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Școlile românești, universitățile de profil își măresc numărul de absolvenți în fiecare an, doar că nu suficient de repede pentru a acoperi nevoia din piață. Așteptările financiare și nivelul financiar pentru aceste job-uri, sigur că da, este foarte ridicat, pentru că sunt niște joburi înalt specializate și foarte cerute în acest moment”, a spus Oana Boțolan, expert HR.

Ce soluții avem, totuși, pentru a acoperi aceste joburi?

„Trebuie să fii mereu updatat la noile tehnologii și evident oamenii văd un plus în aceste companii. Un lucru pe care l-am observat în companiile mari este că inginerii cu 10 ani – 15 ani experiență care lucrează în giganți în SUA devin de la un punct puțin frustrați pentru că ceea ce ei dezoltă ajunge foarte greu în producție”, a spus Alexandru Păduraru, antreprenor IT.

Citește și