• Nici un alt stat membru UE nu exportă atât de multă materie primă.
  • Majoritatea preferă să prelucreze cerealele și să vândă apoi produsele cu valoare adăugată mare.
  • 2.635.826 tone de grâu comun au fost livrate din România în afara Uniunii Europene, în intervalul 1 iulie – 29 octombrie 2023.

România este statul UE cu cele mai mare exporturi de cereale în țări terțe. Deși aparent este o veste bună, realitatea este alta. Majoritatea celorlalte state membre preferă să prelucreze cerealele și alte produse agricole, în timp ce fermierii români preferă să vândă materia primă în loc să o proceseze. 82.300 tone de șrot de floarea soarelui au fost expediate din România în afara blocului comunitar, de la 1 iulie până în 29 octombrie.

„Nu există suficiente spații de producție, tot ceea ce a existat înainte în industria de panificație a fost desființat pentru că fabrici de ulei și de zahăr au fost la rândul lor demolate. Ca atare, suntem obligați să ne vindem cerealele mai ales că avem destule plăți de făcut, credite la bănci, datorii către diferiți furnizori. Trebuie să recunoaștem că nu avem capacitatea de a procesa toată producția de cereale pe care România o are”, a explicat Radu Daniel, vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor, la Aleph News.

2.635.826 tone de grâu comun au fost livrate din România în afara Uniunii Europene, în intervalul 1 iulie – 29 octombrie 2023. Aceasta este cea mai mare cantitate de grâu comun vândută de un stat membru pe piețele terțe, în intervalul menționat. 315.667 tone de porumb au fost expediate din România pe piețele terțe, în același interval, aceasta fiind cea mai mare cantitate exportată de un stat membru.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și: