• Cea mai vârstnică persoană din lume trăiește în Catalonia, în Spania.
  • Maria s-a născut pe 4 martie 1907 și a depășit coronoravirusul.
  • Medicii spun că femeia are o vârstă biologică mai mică cu 10 ani.
  • „Super bunica” are peste 14 mii de urmăritori pe X.

Spaniolii caută secretul longevității în ADN-ul unei femei de 116 ani. Maria Branyas este cea mai vârstnică persoană din lume, nu are nicio boală și asta nu e tot. Are peste 14.000 de urmăritori pe X.

În prezent, María este cea mai în vârstă femeie din lume, are 116 ani și postează și pe X, fostul Twitter. Singura ei problemă din cauza vârstei este auzul și locuiește de două decenii într-un cămin din Girona, orașul în care locuiește de când tatăl ei a decis să se întoarcă în Catalonia în 1915. În viața ei a cunoscut două războaie mondiale.

În urmă cu doar trei ani, María a suferit de Coronavirus și acum, Manel Esteller, cel mai renumit doctor în epigenetică din Spania și director al Institutului de Cercetare a Leucemiei Josep Carreras, încearcă să descopere unul dintre secretele sale cel mai bine păstrate: cel al longevității.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
JOE BIDEN TESTEAZĂ CHATGPT
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
MUZICA REVINE PE TIKTOK
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE

Metoda prin care se poate descoperi secretul longevității

Împreună cu o echipă de 20 de cercetători, dr. Esteller lucrează din februarie a acestui an pentru a căuta prin ADN-ul femeii în vârstă pentru a afla cum se poate ajunge la acea vârstă și, cel mai important, în stare bună. „Când am văzut vestea că cea mai bătrână femeie din lume se află în Catalonia, ne-a fost clar, nu puteam rata ocazia”, spune Eloy Santos, cercetător al proiectului.

„O persoană care trăiește până la 116 ani trebuie să aibă cheia, cel puțin, a îmbătrânirii sănătoase”, spune acest medic biomedical. Maria marca ziua ei de naștere cu un citat din poetul ceh Jaroslav Seifert: „A trebuit să ajung la o vârstă înaintată ca să învăț să apreciez tăcerea…”.

Citește și: