• România investește cei mai puțini bani în Educație și Sănătate din Europa
  • România nu colectează destule taxe și impozite la buget
  • Ne lipsesc și banii, și capacitatea de a-i investi cu cap

Acum, avem cel mai rapid Internet din Europa. Dar, investim cei mai puțini bani în Educație și Sănătate față de aliații noștri. N-a fost mereu așa. Totuși, ceva s-a schimbat radical și am ajuns astăzi să fim vulnerabili.

Suntem o țară a paradoxurilor. Avem a șasea cea mai mare țară din UE după numărul de locuitori și cu toate acestea suntem pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește indicatorul PIB per locuitor, de numai 9.100 de euro în 2019.

Avem cea mai mică investiție în educație, cea mai mică investiție în sănătate, nu colectăm suficiente taxe și impozite la bugetul de stat, avem o colectare de 26% din PIB. În restul statelor este undeva la 40% din PIB. Avem un sistem fiscal favorabil pentru firme, dar avem pe de altă parte cea mai mare taxare din UE pe salarii. Aceștia sunt indicatorii cu care defilăm astăzi.

Nouă ne lipsesc și banii, dar ne lipsește și capacitatea de a-i investi cu cap. Avem 19 milioane de locuitori și 5 milioane de angajați. Angajați care plătesc taxe și impozite din care se alimetentează întregul buget de stat. Cehia, o țară cu jumătate din populația României, are tot 5 milioane de angajați.

2 milioane de oameni din România lucrează în agricultura de subzistență, adică ei nu primesc salariu, nu plătesc taxe, primesc eventual ajutor social și trăiesc din ceea ce ăși găsesc ei în gospodărie. Asta este o mare fragilitate a economiei românești, aceste decalaje dintre urban și rural, care par să nu se mai atenueze nici cu fondurile europene atrase.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT