• În România, ritmul creșterii e de trei ori mai mare decât economia și suntem pe o traiectorie ca în 2025 sau 2026 să ne apropiem de 10% din PIB generat de această industrie.
  • Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat că, în prezent, contribuția sectorului IT se apropie de 8% din PIB.
  • În ultimii cinci ani, sectorul IT și cel de R&D a crescut de două ori și jumătate, iar proiecția este una foarte clară.

În industria de IT locală lucrează peste 200.000 de oameni, ceea ce plasează România pe primul loc în Europa din punct de vedere al numărului de angajați în IT raportat la 1.000 de cetățeni și pe locul șase în lume, spune Bogdan Putinică, country manager Microsoft România şi Republica Moldova.

Știm cu toții că sectorul IT este foarte fierbinte și este într-o continuă dezvoltare alături de guvern și de politicile publice care în ultima perioadă au avut un grad de convergență ridicat cu industrie. Ne uităm la peste 200.000 de oameni în această industrie care poziționează România pe primul loc în Europa din punct de vedere al numărului de angajați în IT raportat la 1.000 de cetățeni și pe locul șase în lume. Vedem cu toții asta când citim presa și vedem statisticile oficiale. Toată lumea vorbește despre IT, despre creșterea pe care IT-ul românesc o are și cât înseamnă această creștere. Nu e un secret, în România, ritmul creșterii e de trei ori mai mare decât economia și suntem pe o traiectorie ca în 2025 sau 2026 să ne apropiem de 10% din PIB generat de această industrie. Potențialul este enorm, în linie cu potențialul pe care AI-ul îl are. Pentru un dolar investit sunt produși înapoi 3,5 dolari și există statistici care arată că Top 5% dintre companiile care au implementat AI au, la fiecare dolar investit, opt dolari produși înapoi. Este un range de potențial foarte mare”, a declarat Bogdan Putinică.

Declarația a fost făcută în deschiderea evenimentului Microsoft AI Summit, care a avut loc marți la București. Prezent la eveniment, Bogdan-Gruia Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a afirmat că, în prezent, contribuția sectorului IT se apropie de 8% din PIB.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Cred că România stă pe o mină uriașă de aur atunci când vorbim despre cei peste 200.000 de IT-ști foarte buni care au reușit să genereze până acum aproape 8% din PIB. În ultimii cinci ani, sectorul IT și cel de R&D a crescut de două ori și jumătate, iar proiecția este una foarte clară. Dacă vom reuși să implementăm și, am mare încredere că vom reuși până în decembrie 2026 să aducem cei 6 miliarde de euro doar din PNRR pentru transformarea digitală a statului român, vom ajunge exponențial să creștem de cinci ori față de astăzi în următorii cinci ani”, a spus ministrul.

Citește și