• A fost anunțată o nouă dată pentru bazilica Sagrada Familia, dar scara enormă și controversată va mai dura încă opt ani.
  • De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare.
  • Salvador Dalí i-a descris „frumusețea terifiantă și comestibilă”, în timp ce George Orwell a considerat-o „una dintre cele mai hidoase clădiri din lume”.

Bazilica Sagrada Familia din Barcelona are o nouă dată de finalizare: 2026, la 144 de ani după ce a fost pusă prima piatră, scrie The Guardian.

Președintele organizației însărcinate cu finalizarea capodoperei lui Antoni Gaudí a anunțat miercurea trecută data, care coincide cu centenarul morții arhitectului clădirii. Esteve Camps a declarat că au banii și materialele necesare pentru a termina clădirea, inclusiv turnul central de 172,5 metri dedicat lui Iisus Hristos, ceea ce face din Sagrada Familia cea mai înaltă clădire din Barcelona.

Deși clădirea ar trebui să fie finalizată până în 2026, se așteaptă ca lucrările la sculpturi și detalii decorative și, mai ales, la controversata scară care duce la ceea ce va fi în cele din urmă intrarea principală, să continue până în 2034.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Când au început lucrările, în 1882, locul era un teren agricol deschis, dar în anii care au trecut de atunci orașul a crescut în jurul bisericii. Scara, care s-ar întinde pe două blocuri mari ale orașului, ar implica strămutarea a aproximativ 1.000 de familii și întreprinderi. În timp ce unii cercetători ai lui Gaudi contestă acest lucru, Camps insistă că scara a făcut întotdeauna parte din planul arhitectului.

„Suntem moștenitorii lui și nu putem renunța la proiectul său. Planul prezentat autorităților locale în 1915, care a fost semnat de Gaudi, include scara.” El a adăugat că se află în discuții cu Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, cu privire la acest plan, deoarece autoritatea locală are ultimul cuvânt.

De la începuturile sale, Sagrada Familia a fost afectată de război, neglijență și lipsă de finanțare. Cel mai recent, pandemia de Covid a dus la o întrerupere de doi ani a lucrărilor pe șantier.

Înainte de apariția turismului de masă, lucrările urmau să fie finanțate exclusiv din donații, ceea ce a făcut ca fluxul de numerar să fie imprevizibil și mulți s-au îndoit că lucrarea va fi vreodată finalizată. Poetul Joan Maragall a descris bazilica ca fiind „poezia arhitecturii… un templu care nu va fi niciodată terminat, care este în continuă devenire”.

De zeci de ani, turismul a garantat un venit constant, aproape 5 milioane de vizitatori pe an plătind între 25 și 40 de euro pe vizită. Puțin mai mult de jumătate din cele 125 de milioane de euro obținute sunt destinate finalizării lucrărilor. Modul în care este cheltuit restul rămâne un mister, deoarece biserica nu este obligată să își publice conturile.

Sagrada Familia este considerată una dintre minunile lumii moderne, dar nu a fost întotdeauna așa. Salvador Dalí i-a descris „frumusețea terifiantă și comestibilă”, în timp ce George Orwell a considerat-o „una dintre cele mai hidoase clădiri din lume” și a comentat că anarhiștii au dat dovadă de lipsă de gust pentru că nu au reușit să o arunce în aer atunci când au avut ocazia.

Citește și