• La începutul anului aproape 6 milioane de români au decis să-și schimbe locul de muncă, arată cel mai recent sondaj al eJobs.
  • Peste 20% cred că cele mai bune job-uri sunt luate pe „pile” și că n-au nicio șansă să-l obțină altfel.
  • Totuși, când fac schimbarea de job, 3 din 4 români mizează pe experiență, care de obicei contează cel mai mult în ochii angajatorului, arată același studiu.

Caut job, ai și tu vreo pilă? …altfel nu se poate la noi în țară, își strigă „offf-ul” românii care-și caută un job nou.

La începutul anului aproape 6 milioane de români au decis să-și schimbe locul de muncă, arată cel mai recent sondaj al eJobs.

Peste 20% cred că cele mai bune job-uri sunt luate pe „pile” și că n-au nicio șansă să-l obțină altfel. Alți 15% spun că le e greu să obțină job-ul dorit pentru că au așteptări salariale prea mari și tot 15% n-au încredere în anunțurile de job-uri, „majoritatea sunt fake” zic ei.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Totuși, când fac schimbarea de job, 3 din 4 români mizează pe experiență, care de obicei contează cel mai mult în ochii angajatorului, arată același studiu. Peste 60% se cred oameni muncitori, pe când peste jumătate mizează pe încrederea în ei. Pe lista „punctelor forte”, 45% pun studiile, 26% carisma și tot cam atât pe faptul că au un CV bogat și bine pus la punct.

Raul Lupaș: Cei care doresc să se angajeze ar trebui să se uite către spectrumul calităților de care au nevoie pentru munca în prezent și în viitor

Raul Lupaș, psiholog, spune că cei care doresc să se angajeze ar trebui să se uite către spectrumul calităților de care au nevoie pentru munca în prezent și în viitor, dincolo de cele tehnice, tehnologice sau strict job-related.

„Tinerii până în 28-30 de ani sunt mult mai deschiși la a explora și a schimba locul de muncă versus cei care sunt deja într-un alt punct al carierei.”

„Tot mai mulți angajatori se uită către ceea ce (în psihologie) se numește metacompetențe sau competențele sociale, emoționale, relaționale”, a spus Raul Lupaș, la ȘTIU, pe Aleph News.

„Față de acum 20 de ani, când inteligența era una dintre cele mai râvnite capacități, acum sunt altele mai importante. Unele dintre aceste capacități este autodisciplină, capacitatea de a sta mai mult timp angajat într-un task, responsabilitatea, capacitatea de adaptare reziliența emoțională, capacitatea de colaborare.
Angajatorii și specialiștii de resurse umane se uită dincolo de filtrele la care se uitau în trecut.”

Citește și: