- Săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un succes în Islanda.
- Peste 2.500 de angajați din sectorul public, majoritatea funcționari ai Primăriei Reykjavik și ai Guvernului, au participat la experiment.
- Productivitatea angajaților a fost îmbunătățită.
Săptămâna de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un „succes copleșitor“ în Islanda. Asta i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt, scrie BBC.
Advertisment
Experimentul a avut loc între 2015 și 2019, iar productivitatea a rămas aceeași sau chiar s-a îmbunătățit în majoritatea cazurilor, în condițiile în care angajații au fost plătiți cu același salariu și au avut aceleași sarcini de lucru, diferența fiind timpul mai scurt petrecut la birou. Toți angajații s-au declarat mai puțini stresați în urma acestui experiment, iar riscul de burn-out a scăzut semnificativ.
În Islanda, peste 2.500 de angajați din sectorul public, majoritatea funcționari ai Primăriei Reykjavik și ai Guvernului, au participat la experiment, mulți dintre ei trecând ulterior de la săptămâna de lucru de 40 de ore la cea de 35 sau 36 de ore.
Recomandări
Specialiștii spun că țări precum Marea Britanie, Germania și Spania ar trebui să treacă la o săptămână de lucru de patru zile pentru a-și ajuta economiile să își revină după pandemia de coronavirus.
Cât de deschiși ar fi angajatorii români în acest moment pentru o astfel de schimbare?
„Cred că e important să discutăm cât de fezabilă ar fi o astfel de abordare, nu cât de mulțumiți ar fi angajații. Din punct de vedere al satisfacției, este foarte clar că experimentul din Islanda confirmă ceea ce vedem și ceea ce bănuim în urma flexibilizării și a modificărilor care au survenit foarte vizibil, mai ales în cursul anului trecut. Un număr scăzut de ore duce la un nivel mai scăzut de burnout și un nivel mai crescut de satistfacție. Acum, întrebarea este: Va fi posibil în România?“, explică Oana Botolan, expert în resurse umane.
Partenerii noștri