Sistemul de hrană înseamnă pierderi de zeci de mii de miliarde de dolari pe an

Felul în care este produsă, marketată și consumată mâncarea în lume înseamnă pierderi de zeci de mii de miliarde pe an. Prețul plătit include și costul cu repararea sănătății în urma consumului de mâncare nesănătoasă, conform unui raport publicat de economiștii de la Food System Economics Commissio și citat de publicația The Verge.

Sistemul actual de hrană este responsabil pentru o treime din emisiile de dioxid de carbon la nivel global și trebuie făcut ceva în privința asta, mai spun autorii studiului.

Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar:

„La noi este o situație un pic mai atipică. Pe lângă risipa alimentară, care este într-adevăr o problemă uriașă în România, identific acum două probleme destul de mari pe lanțul de mâncare. Una este, dacă te uiți la ponderea agriculturii în produsul intern brut, este cam de 4% în România, dar populația antrenată în acest sector este cam de 22-24% din forța de muncă totală. Dacă te uiți la Franța, ei au agricultura poate tot la 4-5%, dar populația angrenată în acest sector este tot de patru, patru până la 5%, ceea ce înseamnă că sunt mult mai eficienți și produc mâncarea mult, mult mai eficient.” 

Citește și:

Exit mobile version