• Acordul de la Paris din 2015 are ca obiectiv menținerea creșterii temperaturii mult sub 2°C.
  • Clima actuală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C sau 1,3°C față de 1850-1900.
  • ONU: Pragul de 1,5°C are 50% șanse să fie atins până în 2030-2035.

Creşterea concentraţiilor de CO2 în atmosferă în acest an pare să fie peste nivelurile compatibile cu traiectorii de încălzire a climei în limita de 1,5°C, potrivit unui studiu al Serviciului meteorologic britanic.â

Cu ce scenarii vin autoritățile în acest sens

Experții de la ONU au 3 scenarii. Concluziile lor se bazează pe previziunile unei creşteri „relativ mari” a dioxidului de carbon la staţia de la Mauna Loa, din Hawaii, considerată un bun indicator al tendinţei globale. Ei au analizat și evoluţia preconizată pentru acest an fără a lua în considerare actualul fenomen meteorologic El Niño, asociat cu o creştere a temperaturilor globale şi care, prin urmare, slăbeşte, de asemenea, rezervoarele de carbon, cum ar fi fortificaţiile tropicale.

Clima actuală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C sau 1,3°C faţă de 1850-1900. Iar la rata actuală a emisiilor, IPCC prevede că pragul de 1,5°C are 50% şanse de a fi atins în medie până în 2030-2035. Să nu uităm că Acordul de la Paris din 2015 are ca obiectiv menţinerea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C faţă de nivelurile preindustriale şi continuarea eforturilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5°C. Aceasta limita este insa din ce in ce mai dificil de menținut.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Citește și