- În România rata șomajului în rândul tinerilor este de 17%, adică un șomaj cronic
- Suntem primii în Europa cu cel mai mare nivel al sărăciei în rândul tinerilor angajați
- Comisia Europeană promite că va adăuga 22 miliarde de euro în fondul de recuperare pentru ocuparea forței de muncă tinere
În urmă cu un deceniu ne aflam în criză economică. Tinerii șomeri, unele dintre victimele economiei de atunci, au crescut rata șomajului din Europa de la 15% la 26%. O analiză The Guardian spune că șomajul în rândul tinerilor a persistat ani de zile. Abia în 2019, Europa și-a revenit la nivelul dinainte de criza mondială. Acum, riscăm să repetăm aceeași greșeală.
Advertisment
În România rata șomajului în rândul tinerilor este de 17%, adică un șomaj cronic. Nici cei care au joburi nu o duc mai bine. Suntem primii în Europa cu cel mai mare nivel al sărăciei în rândul tinerilor angajați. 30% dintre ei sunt considerați săraci, deși lucrează.
Companiile sunt destul de fragile, din punct de vedere financiar și nu se încumetă să mai angajaze tineri. Sunt angajatori care evită juniorii, pentru că sunt greu de instruit online.
Recomandări
Dacă ai până în 25 de ani și nu ai experiență va dura mai mult să îți găsești un job care să te mulțumească. Din punct de vedere psihologic, te vei descuraja profesional și vei fi dispus să accepți aproape orice job. Din punct de vedere financiar, riști ca veniturile tale să fie mai mici pe parcursul vieții dacă te formezi profesional într-o perioadă de criză.
Comisia Europeană promite că va adăuga 22 miliarde de euro în fondul de recuperare pentru ocuparea forței de muncă tinere. În România angajatorii sunt ajutați cu 50% din salariul brut, dacă angajează un tânăr până în 28 ani, care și-a pierdut locul de muncă
Partenerii noștri