- Un raport american relevă că aproximativ 40% dintre angajaţii care lucrează în domeniile digitale sunt, în mod activ, în căutare de noi locuri de muncă, iar aproape 75% se aşteaptă să îşi părăsească jobul actual în viitorul apropiat.
- 50% dintre ei nu ar lucra în companii în care nu îşi împărtăşesc convingerile în materie de diversitate şi incluziune.
- Sondajul global a fost realizat pe aproximativ 10.000 de angajaţi care ocupă roluri digitale, în diverse companii.
Un raport al Boston Consulting Group (BCG) şi The Network prezintă cele mai importante aspecte de care țin cont angajații din mediul digital în raport cu activitatea pe care o desfășoară.
Aproximativ 40% dintre angajaţii care lucrează în domeniile digitale sunt, în mod activ, în căutare de noi locuri de muncă, iar aproape 75% se aşteaptă să îşi părăsească jobul actual în viitorul apropiat. Acestea sunt unele dintre concluziile unui sondaj global realizat pe aproximativ 10.000 de angajaţi care ocupă roluri digitale, realizat de Boston Consulting Group (BCG) şi The Network, o alianţă globală de website-uri de recrutare. Raportul, intitulat „Decoding the Digital Talent Challenge”, a fost lansat recent.
Sondajul face parte din seria „Decoding Global Talent” a BCG și constată că oportunitățile prin care poți avansa în carieră sunt principala motivație a 63% dintre angajaţii din domeniul tehnologiei, care doresc să-şi schimbe locul de muncă. Procentul este urmat de al celor aflaţi în căutare de noi provocări, de 49%.
„Deținătorii de joburi digitale au trecut peste criza COVID relativ nevătămați și intră acum pe o piață de talente efervescentă, cu multe opțiuni. Pe măsură ce companiile din toate industriile se digitalizează, salariile din domeniul tehnologiei digitale au crescut vertiginos la un nivel cu care puțini angajatori pot concura. Cu toate acestea, cercetările noastre arată că banii nu sunt totul – angajatorii pot fi în continuare atractivi pentru talentul digital, prin cultura și valorile potrivite oferite la locul de muncă.”, a declarat directorul asociat al BCG și coautorul raportului, Orsolya Kovács-Ondrejkovic.
Numărul angajaților din domeniile digitale, care sunt dispuși să se mute cu jobul în altă țară a scăzut la 55%, de la 67% în 2018. Cu toate acestea, 68% ar fi bucuroși să lucreze de la distanță pentru un angajator fără să fie prezenți fizic în acea țară.
SUA, Marea Britanie și Australia sunt în fruntea listei țărilor în care cei cu abilități digitale sunt în căutare de locuri de muncă de la distanță. Pentru acei angajați din domeniul tehnologiei digitale care doresc să se mute fizic, pentru job, preferințele s-au schimbat de la ultimul sondaj. Canada depășește SUA și devine destinația cea mai dorită.
Țările europene, inclusiv Germania, Elveția și Franța au înregistrat o scădere a popularității, în timp ce Singapore și Noua Zeelandă au intrat în topul primelor zece, ceea ce reflectă situația favorabilă în privința COVID-19, din aceste țări. Regatul Unit și-a menținut a cincea poziție, Londra este încă cel mai atractiv oraș pentru talentele din domeniul digital, care doresc să se mute într-o altă țară.
Ce prioritizează angajații din domeniul digital
Deși modelul de lucru al angajaților din tehnologie nu a fost afectat de criza COVID în aceeași măsură ca forța de muncă generală, munca completă de la distanță a crescut semnificativ pentru angajații din aceste poziții. Până la finalul anului 2020, 76% dintre aceștia lucrau de acasă, comparativ cu un procent de doar 41%, în 2018. 95% dintre respondenți spun că ar dori să lucreze, în continuare, cel puțin o zi pe săptămână de acasă, iar doar 25% ar dori să lucreze complet de la distanță. Alte tipuri de flexibilitate sunt, de asemenea, foarte apreciate, 75% preferând să beneficieze de ore flexibile, total sau parțial.
Pentru angajaţii în mediul digital, echilibrul între viaţa profesională şi cea privată continuă să fie aspectul cel mai apreciat în activitate. Însă, compensaţia financiară, atât sub forma salariilor, cât şi sub cea a stimulentelor pe termen lung, cum ar fi opţiunile de acţiuni, a câştigat teren. Aceasta a urcat de pe poziţia cinci pe poziţia trei, faţă de sondajul anterior, derulat în 2018.
De asemenea, pentru 61% dintre angajaţii din domeniile digitale, diversitatea, incluziunea şi problemele de mediu au crescut în importanţă în ultimul an. 50% dintre ei nu ar lucra în companii în care nu îşi împărtăşesc convingerile în materie de diversitate şi incluziune; 48% au aceeaşi poziţie în privinţa politicilor de mediu.
Boston Consulting Group este partenerul liderilor din afaceri și societate pentru a-i ajuta să facă față celor mai mari provocări și pentru a descoperi cele mai mari oportunități. Compania BCG a fost pionierul domeniului strategiei de afaceri, aceasta fiind fondată în anul 1963.
The Network este o alianță globală formată din peste 60 de website-uri de recrutare, angajate să găsească cele mai bune talente în peste 130 de țări. Fondată în anul 2002, The Network a devenit liderul global în recrutarea online și a deservit mai mult de 2.000 de corporații globale.