• Concedierile de la Amazon Studios și Disney din aprilie și mai s-au adăugat la miile de reduceri de personal din domeniul media și divertisment.
  • O retragere a publicității legată de perspectivele economice în declin a afectat toate mijloacele de comunicare.
  • Reducerile au pus în dificultate giganți din domeniul divertismentului precum Disney și Warner Bros. Discovery.

În ultimul an, piața locurilor de muncă în domeniul media și al tehnologiei a trecut printr-o perioadă nefastă. Managerii de resurse umane au trecut de la găsirea unor modalități de a atrage angajați la concedieri în masă pe fondul unei retrageri generale a anunțurilor legate de perspectivele economice în declin, scrie Business Insider.

În total, 3.774 de locuri de muncă în media au fost pierdute în 2022, cu 5% mai puțin decât în anul precedent, potrivit firmei de outplacement Challenger, Gray & Christmas. În timp ce concedierile din media și divertisment sunt eclipsate de zecile de mii de locuri de muncă pierdute la marile companii de tehnologie, de la Meta la Google, o gamă largă de angajați au fost afectați.

Reducerile au pus în dificultate giganți din domeniul divertismentului precum Disney și Warner Bros. Discovery, care se întrec în a face profitabile afacerile lor de streaming, precum și companii media digitale precum BuzzFeed și Vice Media, care încearcă să își consolideze evaluările. De asemenea, au fost afectați companii importante ale jurnalismului tradițional, precum The Washington Post și Gannett, proprietarul USA Today, care a concediat 400 de angajați și a eliminat alte 400 de posturi la începutul lunii decembrie.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Spotify tocmai a eliminat 200 de angajați din divizia sa de podcasturi, adică aproximativ 2% în total, după o reducere de aproximativ 6%, adică în jur de 600; iar News Corp. a declarat că va concedia 5%, adică aproximativ 1.000 de persoane, în acest an calendaristic.

Gigantul tehnologic Amazon a redus aproximativ 100 de persoane din echipele sale Amazon Studios și Prime Video – o fracțiune infimă din cele 27.000 de disponibilizări generale ale companiei în 2023, dar totuși o lovitură pentru angajații săi din domeniul divertismentului -, iar Disney a finalizat în luna mai a treia și ultima rundă de 7.000 de reduceri de locuri de muncă pe care le anunțase în februarie, ca parte a unui efort de reducere a costurilor de 5,5 miliarde de dolari.

Adăugând presiune asupra forței de muncă, scenariștii de la Hollywood au intrat în grevă în luna mai pentru prima dată în ultimii 15 ani pentru a protesta față de salarii și alte preocupări.

Citește și: