• O echipă de ingineri și designeri a construit ceea ce ar putea fi prima mașină sport din Afganistan.
  • Puterea mașinii se bazează pe un motor Toyota Corolla din 2000 modificat, potrivit unui reportaj Tolo News.
  • Purtătorul de cuvânt al talibanilor a distribuit o înregistrare video cu mașina, numită Mada 9.

Afganistanul a dezvăluit recent ceea ce ar putea fi prima sa mașină sport, iar oficialii talibani recunosc această realizare. Duminică, Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt oficial al talibanilor, a distribuit pe Twitter un videoclip cu mașina. El a declarat că mașina este o onoare pentru țară, potrivit The Telegraph.

Vehiculul, denumit Mada 9, a fost construit pe parcursul a cinci ani de o companie numită Entop, cu o echipă de 30 de ingineri și designeri de la Institutul Tehnic Vocațional din Afganistan, potrivit unui reportaj realizat de Tolo News, un canal de știri local din Afganistan.

Directorul companiei, Ghulam Haidar Shahamat, a declarat pentru acest post de televiziune că motorul este suficient de puternic” pentru a permite șoferului să mărească viteza. Însă, a precizat el, motorul provine de la o Toyota Corolla din 2000. Scopul principal este de a instala un motor electric în el”, a adăugat el.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nu este clar care sunt specificațiile mașinii sau cât de repede poate merge. Nu există înregistrări video cu mașina care să se deplaseze la viteze mari sau să facă manevre dificile, în afară de videoclipul împărtășit de purtătorul de cuvânt al talibanilor. Mohammad Riza Ahmadi, designerul lui Mada 9, a declarat pentru Tolo News că speră ca mașina să fie un far pentru țara aflată în conflict.

Această mașină va fi un ambasador și va conduce prin Afganistan și va transmite oamenilor valoarea cunoașterii”, a spus el.

Un videoclip promoțional al mașinii începe cu o filmare a podelei din deșert, presărată cu gloanțe, înainte de a se apropia de un bărbat dezordonat. După ce acesta traversează un drum plin de gloanțe, bărbatul se îndreaptă spre un vehicul acoperit pentru a dezvălui în cele din urmă Mada 9, scrie Insider.


Economia Afganistanului s-a prăbușit de la preluarea țării de către talibani în august 2021. Potrivit Insitutului pentru Pace al SUA, economia țării s-a redus cu 20-30% în decurs de un an sub controlul regimului. Mai mult de un milion de afgani au fugit din țară între octombrie 2021 și ianuarie 2022, a relatat The New York Times, citând cercetători în domeniul migrației. În ianuarie 2022, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă către națiuni cu privire la starea dezastruoasă a țării.

„La șase luni de la preluarea puterii de către talibani, Afganistanul atârnă de un fir de ață”, a spus el. Pentru afgani, viața de zi cu zi a devenit un iad înghețat”.

Ahmadi, designerul mașinii, a declarat pentru Tolo News că mașina a primit oferte, dar că nu este de vânzare. Mada 9 va fi expusă în tot Afganistanul și poate va fi expusă la nivel internațional, a spus el.