• Juriul i-a acordat luni lui Diaz, care lucra ca liftier, 175.000 de dolari pentru daune morale.
  • Avocatul Tesla, Alex Spiro, a replicat că Diaz a fost un muncitor conflictual care a exagerat afirmațiile sale privind suferința emoțională.
  • Compania a declarat că nu tolerează discriminarea la locul de muncă.

Un juriu federal din San Francisco a dispus luni ca Tesla să plătească aproximativ 3,2 milioane de dolari unui fost angajat de culoare, după ce s-a constatat că producătorul de vehicule electrice nu a reușit să prevină hărțuirea rasială gravă la fabrica sa emblematică de asamblare din California, scrie US News.

Verdictul a venit după un proces care a durat o săptămână în procesul intentat în 2017 de reclamantul Owen Diaz, care în 2021 a primit 137 de milioane de dolari de la un alt juriu. El a optat pentru un nou proces privind despăgubirile, după ce un judecător a fost de acord cu acel juriu că Tesla este responsabilă, dar a redus semnificativ suma acordată la 15 milioane de dolari.

Diaz a acuzat Tesla că nu a acționat atunci când s-a plâns în mod repetat managerilor că angajații de la fabrica din Fremont, California, au folosit frecvent insulte rasiste și svastici, caricaturi rasiste și epitete pe pereți și în zonele de lucru.

Recomandări

PSD ȘI PNL PREGĂTESC REMANIEREA
CONTROVERSE PRIVIND EVALUAREA NAȚIONALĂ
PUTIN ARE FORȚE NUCLEARE GATA DE LUPTĂ
DE DOMENIUL SF, DAR CU TESLA
CUM SE SCHIMBĂ ECONOMIA ROMÂNIEI
BIDEN LUPTĂ CONTRA MAȘINILOR DIN CHINA

Juriul i-a acordat luni lui Diaz, care lucra ca liftier, 175.000 de dolari pentru daune morale și 3 milioane de dolari pentru daune punitive menite să pedepsească comportamentul ilegal și să îl descurajeze pe viitor.

Daunele primite de Diaz

Bernard Alexander, un avocat al lui Diaz, i-a îndemnat pe jurați, în timpul declarațiilor finale de vineri, să îi acorde acestuia daune de aproape 160 de milioane de dolari și să trimită un mesaj către Tesla și alte companii mari că vor fi trase la răspundere pentru că nu au abordat discriminarea.

Perspectiva lui Diaz asupra lumii a fost schimbată permanent”, a declarat Alexander. Asta se întâmplă atunci când îi iei siguranța unei persoane”. Avocatul Tesla, Alex Spiro, a replicat că Diaz a fost un muncitor conflictual care a exagerat afirmațiile sale privind suferința emoțională și a spus că avocații săi nu au reușit să demonstreze niciun prejudiciu grav și de lungă durată cauzat de Tesla.

Ei doar aruncă numere pe ecran de parcă ar fi un fel de joc de societate”, a spus Spiro. Tesla și avocații lui Diaz nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la verdict. Compania a declarat că nu tolerează discriminarea la locul de muncă și că ia în serios plângerile lucrătorilor.

Diaz a depus mărturie săptămâna trecută, povestind cu lacrimi în ochi diverse incidente din timpul celor nouă luni în care a lucrat la fabrica din Fremont. Diaz a spus că munca l-a făcut să fie anxios și a tensionat relația cu fiul său, care lucra, de asemenea, la fabrică.

Ce măsuri a luat Tesla în cazul lui Diaz

Avocații Tesla au subliniat ceea ce au spus că sunt neconcordanțe în mărturia lui Diaz și au ridicat în mod repetat faptul că acesta nu a depus plângeri scrise la supraveghetori. Diaz a declarat că s-a plâns verbal managerilor de numeroase ori și că a discutat plângerile sale cu oficialii de la resurse umane de la Tesla.

Producătorul de vehicule electrice se confruntă cu acuzații similare de tolerare a discriminării rasiale la uzina din Fremont și la alte locuri de muncă, în cadrul unei acțiuni colective în curs de soluționare de către lucrătorii de culoare, a unui caz separat din partea unei agenții pentru drepturile civile din California și a mai multor cazuri care implică lucrători individuali. Compania a negat că ar fi comis vreo infracțiune în aceste cazuri.

Diaz dăduse în judecată Tesla pentru încălcarea unei legi din California care interzice angajatorilor să nu abordeze mediile de lucru ostile bazate pe rasă sau pe alte trăsături protejate.

Citește și: