• Trustul de presă german Axel Springer, care deține Politico, Die Welt și Bild, se pregătește să facă disponibilizări importante.
  • Directorul general al grupului media german a declarat că jurnaliștii riscă să fie înlocuiți de sisteme de inteligență artificială precum ChatGPT.
  • Springer nu a precizat câți dintre angajații săi ar putea concedia, dar a promis că numărul „reporterilor, autorilor sau editorilor de reportaje” nu va fi redus.

Trustul de presă german Axel Springer, care deține Politico, Die Welt și Bild, se pregătește să facă disponibilizări importante, spunând că jurnaliștii vor putea fi înlocuiți acum de inteligența artificială, relatează The Guardian.

Springer îndeamnă mass-media să se concentreze pe jurnalismul de investigație și pe comentarii originale, în timp ce compania se pregătește să facă reduceri de personal la ziarele germane Die Welt și Bild. Directorul general al grupului media german a declarat că jurnaliștii riscă să fie înlocuiți de sisteme de inteligență artificială precum ChatGPT.

Anunțul a fost făcut într-un moment în care compania editorială încearcă să crească veniturile ziarelor germane și să le transforme într-o „companie media complet digitală”. El a spus că au loc reduceri de locuri de muncă pe măsură ce automatizarea și inteligența artificială reduc din ce în ce mai mult locurile de muncă care susțin producția jurnalistică.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Inteligența artificială are potențialul de a face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată – sau pur și simplu de a-l înlocui”, a declarat directorul general Matthias Döpfner într-o scrisoare internă adresată angajaților.

Potrivit acestuia, instrumentele de inteligență artificială, cum ar fi popularul ChatGPT, promit o revoluție” în domeniul știrilor și vor fi în curând mai bune la rezumarea informațiilor” decât jurnaliștii umani.

Înțelegerea acestei schimbări este esențială pentru viabilitatea viitoare a unui editor”, a spus Dopfner. Doar cei care creează cel mai bun conținut original vor supraviețui”.

Springer nu a precizat câți dintre angajații săi ar putea concedia, dar a promis că numărul „reporterilor, autorilor sau editorilor de reportaje” nu va fi redus. În scrisoarea adresată personalului, Döpfner a declarat că mass-media ar trebui să se concentreze pe jurnalismul de investigație și pe comentarii originale, iar descoperirea adevăratelor motive” din spatele evenimentelor va rămâne o sarcină pentru jurnaliști.

Axel Springer nu este primul editor de știri care abordează utilizarea inteligenței artificiale în crearea de conținut. În ianuarie, BuzzFeed a anunțat că intenționează să folosească inteligența artificială pentru a-și „ îmbunătăți” conținutul online și chestionarele. Editorii ziarelor Daily Mirror și Daily Express din Marea Britanie explorează, de asemenea, utilizarea inteligenței artificiale, înființând un grup de lucru pentru a analiza potențialul și limitele învățării automate, cum ar fi ChatGPT”, a declarat directorul executiv al grupului pentru Financial Times.

De la lansarea sa în noiembrie anul trecut, ChatGPT a adunat peste 100 de milioane de utilizatori și a accelerat o estimare mult așteptată potrivit căreia unele locuri de muncă ar putea fi eliminate de inteligența artificială. Programul poate genera texte extrem de complexe pornind de la solicitări simple ale utilizatorilor, creând orice, de la eseuri și cereri de angajare până la poezii și opere de artă. ChatGPT este un model lingvistic la scară largă, antrenat pe orice, de la miliarde de cuvinte încărcate în sistem până la texte de zi cu zi de pe internet. Apoi folosește tot acest material pentru a prezice cuvinte și propoziții în anumite secvențe. Însă acuratețea răspunsurilor sale a fost pusă la îndoială. Cercetătorii australieni au găsit exemple în care sistemul a fabricat linkuri de pe site-uri web și a furnizat citate false.

Utilizarea inteligenței artificiale în jurnalism s-a dovedit, de asemenea, controversată. Site-ul de tehnologie CNET ar folosi un instrument de inteligență artificială pentru a genera articole care sunt apoi analizate de editori umani pentru a verifica acuratețea lor înainte de publicare. În ianuarie, site-ul a recunoscut că programul are unele limitări după ce un raport realizat de site-ul de știri tehnologice Futurism a dezvăluit că mai mult de jumătate dintre articolele generate de instrumentele de inteligență artificială au trebuit să fie editate pentru a se elimina erorile. Într-un exemplu, CNET a fost nevoit să facă corecții majore la un articol explicativ despre dobânda compusă care conținea o serie de erori.