• UiPath este evaluată acum la 20 de miliarde de dolari
  • Listarea la bursă ar putea dubla valoarea companiei
  • UiPath a fost aproape de faliment în 2014

UiPath, cea mai valoroasă companie din România, lucrează cu băncile de investiții JP Morgan, Morgan Stanley, Bank of America și Credit Suisse pentru o posibilă listare la bursa americană, scrie agenția de presă Bloomberg.

UiPath este o companie de tehnologie care are la bază automatizarea proceselor repetitive din companii, așa numitul robotic process automation.

Concret, dacă un angajat introduce în calculator date de pe facturile clienților, el face o muncă repetitivă, plictisitoare și nu puține sunt cazurile când se pot produce greșeli. Softul UiPath urmărește această activitate a angajaților și face o automatizează, practic munca oamenilor este înlocuită de un robot software.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Tehnologiile sunt folosite și în alte industrii și au aplicații foarte diverse, la departamentul de HR, softul UiPath poate să înlocuiască câteva ore de muncă pe zi ale persoanei care se ocupă de onboardingul noilor angajați.

UiPath a fost fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă. Daniel Dines, un matematician din Oneşti, care a lucrat pentru Microsoft în Seattle, s-a reîntors în România pentru a pune bazele acestei companii.

Începutul a fost extrem de greu, UiPath fiind la un pas de faliment în 2014, când a rămas fără bani. Şansa a fost un contract câştigat cu o companie India, care le-a deschis calea produsului către companiile mari din întreaga lume.

Ultimele date arătau cu UiPath, care are acum sediul în SUA, depăşise venituri de 300 de milioane de dolari, având ca ţintă atingerea unor venituri de 1 miliard de dolari.

Ulterior a fost evalută la 7 miliarde și apoi la 10 miliarde. Astăzi, iată, evaluarea este la 20 de miliarde de dolari.

Conform unui articol din celebra revistă americană Forbes, Daniel Dines deţinea înainte de ultima rundă de finanţare 20% din companie.