• Un studiu de șase luni, în cadrul căruia 33 de companii cu angajați din șase țări au redus volumul de muncă al angajaților lor la patru zile, sau 32 de ore, pe săptămână.
  • Rezultatele noului raport au fost fără echivoc: Săptămâna de lucru de patru zile a fost mai bună pentru toată lumea.
  • Companiile care au luat parte la studiu nu au raportat aproape niciun dezavantaj.

Cele mai recente și poate cele mai convingătoare dovezi de până acum în favoarea trecerii la o săptămână de lucru de patru zile provin dintr-un studiu de șase luni, care a început în februarie 2022, în cadrul căruia 33 de companii cu angajați din șase țări au redus volumul de muncă al angajaților lor la patru zile, sau 32 de ore, pe săptămână. Organizat de 4 Day Week Global, experimentul din lumea reală a urmărit să vadă dacă angajații ar putea fi la fel de productivi în 80% din timp – totul pentru același salariu. Rezultatele au fost copleșitor de pozitive: Companiile participante la program au raportat o creștere a veniturilor și o îmbunătățire a sănătății și bunăstării angajaților și au avut un impact pozitiv asupra mediului. Iar după acest succes, alte o sută de companii care, împreună, au mii de angajați, iau în considerare sau implementează deja aceeași abordare.

Așadar, dacă ați încercat vreodată să vă convingeți șeful să treacă la o săptămână de lucru de patru zile, aceasta este cea mai bună dovadă de până acum că poate funcționa. Rezultatele noului raport au fost fără echivoc: Săptămâna de lucru de patru zile a fost mai bună pentru toată lumea.

Probabil că pare o nebunie, dar funcționează

La începutul testului, angajații de la Soothing Solutions, o companie cu sediul în Dundalk, Irlanda, care produce pastiluțe pentru tuse pentru copii, erau sceptici că o săptămână de lucru de patru zile ar fi fezabilă, darămite profitabilă. Însă fondatoarele Sinéad Crowther și Denise Lauaki aveau mari speranțe. Când compania a fost înființată în 2017, duo-ul a vrut să stabilească o cultură axată pe oameni, așa că atunci când Crowther a aflat despre programul 4 Day Week din 2021, l-a văzut ca pe o modalitate de a atrage și de a păstra talentele.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

De când Soothing Solutions și-a angajat primii angajați anul trecut, niciun membru al personalului nu a părăsit compania, iar Crowther a spus că feedback-ul anecdotic despre săptămâna de patru zile a fost atât de strălucitor încât aproape că a emoționat-o până la lacrimi. Unul dintre angajații noștri are un părinte în vârstă care era bolnav în fază terminală, iar ea a ajuns să petreacă trei, patru zile pe săptămână cu ei”, mi-a spus ea. A spus că nimic nu-i poate reda acel timp înapoi. Nu ar fi putut face asta în niciun alt loc de muncă.” Un alt lucrător a putut să-și urmeze pasiunea pentru fotografie în timpul liber, a spus Crowther, adăugând că s-a dovedit a fi un fotograf fantastic!”.

Deoarece Soothing Solutions și-a început activitatea folosind săptămâna de patru zile, fondatorii nu au cu ce să compare creșterea afacerii lor, dar Crowther nu este îngrijorat de impactul negativ pe care o săptămână de patru zile l-ar putea avea asupra afacerii, chiar și pe măsură ce compania crește. Soothing Solutions tocmai se lansase pe Amazon și avea prima sa vânzare în Marea Britanie. Produsele sale sunt disponibile în Irlanda, Irlanda de Nord, Cipru și Scoția, cu planuri de extindere în continuare. Nu avem absolut nicio îngrijorare”, a spus ea. „Probabil că pare o nebunie, dar funcționează”.

4 Day Week Global este o platformă comunitară non-profit care promovează săptămâna de lucru de patru zile, ajutând companiile să o implementeze și finanțând cercetări privind viitorul muncii. Organizația a fost înființată după succesul unui program de testare de referință la compania neozeelandeză Perpetual Guardian a cofondatorului său, Andrew Barnes. Pentru a efectua teste în cadrul companiilor și a analiza rezultatele acestora, grupul a încheiat parteneriate cu cadre universitare de la Harvard Business School, Universitatea Oxford și Universitatea din Pennsylvania, scrie Business Insider.

Mișcarea pentru săptămâna de patru zile a luat amploare în urma Marii Demisii și a impulsului dat de angajați de a regândi modul în care lucrăm. Startup-ul tehnologic Bolt a devenit primul care a testat-o în 2021, găsind-o atât de reușită încât a implementat-o după trei luni. Și alte încercări de săptămâni mai scurte au avut succes: Un test din 2021 în Islanda a constatat rezultate pozitive, iar o lucrare de cercetare din 2019 realizată de Henley Business School a constatat că două treimi dintre întreprinderile care funcționează pe o săptămână de patru zile au văzut o creștere a productivității angajaților.

Există totuși unele împotriviri. O săptămână mai scurtă ar putea însemna că volumul de muncă al angajaților crește în fiecare zi, provocând mai mult stres, în loc să scadă. Pentru companiile care se confruntă cu perioade semnificativ mai aglomerate în preajma sărbătorilor sau în timpul verii, s-ar putea să nu fie posibilă extinderea programului pe tot parcursul anului. Și multe companii, cum ar fi băncile sau companiile de asigurări care au nevoie de servicii de asistență permanentă pentru clienți sau organizațiile de știri care urmează un ciclu de știri de 24 de ore, nu pot închide chiar și pentru o zi în fiecare săptămână. Dar în aceste cazuri, companiile ar putea aborda săptămâna de patru zile în același mod în care se ocupă deja de weekenduri: Pur și simplu aranjează programul echipelor astfel încât să existe întotdeauna oameni care să lucreze.

Fără dezavantaje

Promovarea continuă a săptămânii de lucru de patru zile nu este o premieră pentru că există o mișcare de răsturnare a modelului tradițional de muncă. Până în 1926, săptămâna de lucru standard din SUA dura șase zile. Apoi, Henry Ford a redus săptămâna de lucru la cinci zile în cadrul companiei care îi poartă numele. El credea că o zi liberă în plus ar crește productivitatea muncitorilor și le-ar oferi acestora mai mult timp liber pentru a cheltui mai mulți bani. Tendința a prins contur și, în urma organizării lucrătorilor în favoarea schimbului, Legea privind standardele de muncă echitabile a stabilit standardul pentru săptămâna de lucru la 44 de ore; un amendament din 1940 a stabilit săptămâna de 40 de ore, standard în prezent.

Barry Prost, cofondator al companiei irlandeze Rent a Recruiter, un serviciu specializat în recrutarea de talente, a luat parte la testarea de șase luni a săptămânii de 4 zile cu scopul de a rezolva problema fluctuației de personal – o problemă pentru multe întreprinderi de la pandemia de coronavirus. Când a început pandemia, Rent a Recruiter trecea deja la un model permanent de muncă la distanță, iar după ce a auzit despre program, compania a decis să încerce și ea săptămâna de patru zile. Pentru Barry, a fost deosebit de important să se asigure că schimbarea nu a afectat clienții. În ciuda acestor rezerve, el a spus că nu numai că clienții au fost de acord cu programul modificat, dar unii chiar au întrebat despre implementarea politicii ei înșiși.

În mod esențial, noua abordare a adus câștiguri uriașe pentru micul start-up, care are 20 de angajați. Pe parcursul perioadei de probă de șase luni, Rent a Recruiter și-a dublat profitul brut și a calculat că și productivitatea personalului său s-a dublat în această perioadă. Și, deși nu aceasta a fost motivația inițială, Barry a spus că beneficiile s-au manifestat nu doar în rezultatele financiare ale companiei. Anecdotic, avem un manager care este și psihoterapeut – acum poate să petreacă mai mult timp cu practica sa de terapie”, a spus el. Avem mame și părinți care pot să-și lase și să-și ia copiii vinerea, ceea ce nu ar fi putut face altfel.”

În timp ce bunăstarea și retenția personalului sunt importante, studiul a fost asociat și cu o creștere a veniturilor în rândul companiilor participante. În rândul celor 16 companii participante la proces care au furnizat date privind veniturile, veniturile combinate ale companiilor, ponderate în funcție de mărime, au crescut cu 8,14%, ceea ce, pentru unele companii, a fost cu aproape 40% mai mare decât creșterea veniturilor în aceeași perioadă de șase luni din anul precedent.

Companiile care au luat parte la studiu nu au raportat aproape niciun dezavantaj. Niciuna dintre cele 27 de companii care au completat un sondaj final pentru participanți nu a declarat că intenționează să revină la o săptămână de cinci zile. Și aproape toți cei 495 de angajați implicați în proces au dorit să mențină săptămâna de lucru de patru zile. Conform sondajelor efectuate după test, toată lumea, de la directorii executivi și manageri până la angajații tineri, a observat beneficii de mare amploare, iar un nou test la nivelul Marii Britanii este acum în curs de desfășurare.